Približavanjem priredbe „Jesen u Lici“ povećava se ono „slatko iščekivanje“ o sadržaju i dosezima ovogodišnju, 24. po redu manifestacije koja je odavno prerasla lokalne okvire. Namjera organizatora izložbe, Ličko-senjske županije, je prezentirati posebnost i bogatstvo ličkog kraja kao središnjeg brdsko-planinskog prostora u Republici Hrvatskoj. Ovom manifestacijom se posebno želi promovirati kvalitetu i raznolikost izvornih i tradicionalnih proizvoda brdsko-planinskog područja i razvijati njihovo tržište. Župan ličko-senjski Ernest Petry ovim povodom ističe:

-Vrijednost izložbe „Jesen u Lici“ davno je prepoznata i priznata diljem Hrvatske i izvan njenih granica. Ova manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih i stranih izlagača i posjetitelja iz Hrvatske i susjednih država. Očekujemo da će priredba ove godine okupiti 230 izlagača koji će predstaviti obilje autohtonih poljoprivrednih, prehrambenih, uporabnih ili ukrasnih proizvoda visoke kvalitete karakterističnih za područje iz kojeg dolaze. Očekujemo i rekordnih 20.000 posjetitelja.

Što se izlagača tiče na Trgu Stjepana Radića bilo bi ih više od 300 zainteresiranih, ali smo zbog raspoložive površine morali smanjiti taj broj. Osim toga izložba će se događati i na Stočnoj tržnici u Gospiću gdje ćemo vidjeti najbolja grla autohtonih pasmina ovaca, krava buša i konja. Kao i svake godine „Jesen u Lici„ će upotpuniti ocjenjivanje kvalitete meda, sira, rakije i pekmeza. Uz to održat će se i izložba poljoprivredne mehanizacije, a sve će pratiti nastupi kulturno-umjetničkih društava, koji će izvođenjem tradicijskih plesova i pjesama predstaviti folklornu baštinu svoga kraja.

 

Ove godine u okviru manifestacije „Jesen u Lici“ organizirat ćemo i 2. konferenciju projekta „Krš“ čija središnja tema će biti dodana vrijednost poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji na brdsko-planinskom području kao esencijalnoj podlozi za visoko kvalitetni turizam, pojasnio nam je župan Petry.

Kao i uvijek zadnjih godina izlagači iz susjednih država dat će Jeseni u Lici međunarodni štih, uz proizvode i obrte primjerenim sredinama iz kojih dolaze.

Gs Press