Pod predsjedanjem zamjenika župana Vice Nekića Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije održao je danas konferenciju za novinare povodom  sublimiranja situacije vezane uz epidemiju koronavirusa. Susret s novinarima održan je iza zgrade Županije gdje su osim Nekića govorili župan Darko Milinović, epidemiolog ZZJZ Ličko-senjske županije dr. Ivan Stanić i pomoćnik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Mladen Kranjčević.

Govoreći o radu Sožera predsjednik Vice Nekić izrazio je zahvalnost svim sudionicima čijim radom se provode  odredbe nacionalnog Stožera civilne zaštite. Nekić je još jednom podsjetio građane na važnost telefonskog broja 113 te da smanje socijalne kontakte na minimum. Župan Darko Milinović pojasnio je razloge sazivanja ove konferencije.

Pred nama je vrlo osjetljivo razdoblje. U vrijeme potresa u Zagrebu iz toga je grada  u našu županiju je prema evidenciji stiglo oko 2000 ljudi. Bio je to jedan detalj koji je mogao utjecati na proširenje epidemije. Bliži nam se produženi uskrsni vikend. Prije je u Liku tada dolazilo i po 8 000 tisuća ljudi. Moja je poruka: Ova je županija primjer kako se pridržavati mjera koje propisuju nacionalni i lokalni Stožeri! Unatrag zadnja tri dana nije bilo slučajeva kršenja samoizolacije. Zato se svima zahvaljujem. Apeliram na sve nas da se u ovo vrijeme blagdana izda što manje dozvola za kretanje izvan svojih sredina. Da imam ovlasti uvođenja karantene za našu županiju, ja bih to za ove blagdane napravio! Budemo li se svi ponašali na takav način za desetak dana  opet bi krenulo gospodarstvo, uslužne djelatnosti i sve ostalo. Moja je poruka danas: ako volite ovu županiju, svoje bake, djedove i ostale bliske ljude, suzdržite se dolazaka ovoga vikenda. Dobro ste došli uvijek, ali ako želite župniju korona-free, ovoga vikenda ostanite doma, naglasio je župan Milinović te dodao kako se danas čuo sa svih troje pacijenata s koronavirusom i svi se dobro osjećaju.

Župan je naglasio kako je bilo pokušaja širenja panike i stigmatizacije zaraženih građana, što je nedopustivo. U Ličko-senjskoj županije bilo je 533 slučajeva samoizolacije, dok ih je trenutno 134. Zamjenik načelnika PU ličko-sensjke Mladen Kranjčević posebno se zahvalio svim policijskim službenicima koji su 24 sata na terenu, provodeći odredbe Stožera civilne zaštite. Policija će od sutra dodatno pojačati mjere nadzora priliva građana na ovo područje, što je uvijek evidentno u vrijeme Uskrsa. Kranjčević je naglasio kako će biti zakonski sankcionirani svi oni koji se pri tome budu koristili krivotvorenim ili nevažećim propusnicama.

Epidemiolog dr. Ivan Stanić potvrdio je činjenicu kako su građani iz ove županije u  21 slučaju kršili odredbe izolacije. Nadzor je izvršen u 506 slučajeva.

U ovo proljetno vrijeme učestali su izleti u prirodi. Apeliram na sve građane da i pri tome drža socijalnu distancu od najmanje dva metra. Izleti su poželjni i svakako su korisniji nego li boravak u zatvorenom prostoru, ali neka to budu manje grupe ljudi, uz obavezan razmak. Doma neka ipak ostanu svi građani kojima je određena izolacija, zaključio je dr. Stanić.

 

 

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.