Župan Ernest Petry zahvalio svima koji su proveli projekt „Za bolji život u Ličko-senjskoj županiji“

0

Završna konferencija projekta „Za bolji život u Ličko-senjskoj županiji“ okupila je u Razvojnom centru Ličko-senjske županije sve njegove sudionice i podupiratelje. Na konferenciji su sudjelovale mnoge sve sudionice ovoga projekta, župan ličko-senjski Ernest Petry, njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić kao i brojni aktivisti projekta s područja cijele županije.

Tijekom predstavljanja projekta njegova voditeljica Jasna Peitl rekla je postignuti su svi njegovi ciljevi koji su uz  zapošljavanja žena, uvelike pomogli dijelu starije populacije.

Kroz ovih 11 mjeseci, koliko je projekt trajao, angažirane žene su starijim osobama pomagale pri obavljanju kućanskih poslova, odlazile u trgovinu, u ljekarnu, plaćale račune… Čini se kako je druženje s tim osobama bilo u svemu najvažniji.

Nositelj ovoga projekta bila je Ličko-senjska županija, a partneri Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Gospić. Savjetodavnu pomoć nam je davala LIRA-Razvojna agencija Ličko-senjske županije. Ukupna vrijednost projekta je 893 187 kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskog socijalnog fonda, dok je 15 posto sufinancirano iz Državnog proračuna RH.

Opći cilj projekta bilo je zapošljavanje jednog dijela žena s područja Ličko-senjske  županije. Angažirano je 10 žena koje su skrbile o 60  krajnjih korisnika, od toga 48 s područja Općine Plitvička Jezera i 12 korisnika s područja Općine Karlobag. Osam žena s područja Općine Plitvička Jezera i dvije iz Karlobaga. Tijekom provedbe ovoga projekta terene na kojima se on provodio povremeno je obilazila ekipa iz Ličko-senjske županije. Svakako ne kao nadzor nego smo u slučaju bilo kakvih poteškoća željeli biti od pomoći. Reakcije krajnjih korisnika s tih terena bile su uistinu odlične pa je samo po tom segmentu djelovanja ovaj projekt iznimno uspio, zaključila je voditeljica projekta Jasna Peitl. Tijekom provedbe ove humanitarne zadaće podijeljeno je  640 paketa krajnjim korisnicima koji su sadržavali higijenske potrepštine i hranu.

Sudionicama projekta „Za bolji život u Ličko-senjskoj županiji“ obrati se i župan Ernest Petry.

Zajednički ste izvršili jednu vrlo humanu zadaću i ovom prigodom vam se svima zahvaljujem na pomoći starijim i nemoćnim osobama. Ličko-senjska županija će i dalje nastaviti provoditi ovakve projekte pomažući starije i nemoćne osobe koje nisu smještene u adekvatnim ustanovama. Uvijek smo kao  županija davali suport svim projektima  i akcijama koje su za zadaću imale povećanje kvalitete života građana na našim prostorima i skrbi prema onima kojima je to potrebno.

Žene koje su sudjelovale u ovome projektu su se dodatno educirale i postale konkurentnije na tržištu rada. Ovaj projekt realiziran je uz pomoć fondova EU i sredstava državnog proračuna RH, uz  nemjerljiv doprinos ekipe  koja ga je provodila. Mi kao županija nastavljamo s provedbom mnogih socijalnih projekata s kojima ćemo svakako kvalitetu života naših sugrađana podići na jednu višu razinu, rekao je župan Petry.

U vrlo kratkom vremenu na području Ličko-senjske županije provodi se 120 različitih projekata, disperzivno raspoređenih po cijeloj Ličko-senjskoj županiji.

Gs Press