U Sali za sastanke Ličko-senjske županije  župan Ernest  Petry održao je danas radni sastanak s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak i suradnicima. Na ovom sastanku su prisustvovali  gradonačelnici i načelnici Općina  s područja Ličko-senjske županije. Na koordinaciji su uz ministricu Tramišak sudjelovali i državni tajnik Šime Erlić, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković i načelnica Sektora za programe urbanog razvoja Darija Magaš.

Ministrica Tramišak najavila je veću učinkovitost novih projekata  i aktivnosti njezina Ministarstva.

Održali smo koordinaciju kako bismo se bolje  pripremili, kako za novi projekte, tako za naše nacionalne pozive  i fondove Europske unije. Ovo je dio posla koji nas očekuje u razdoblju 2021 do 2027. godine. Mogućnosti za brdsko-planinska područja, kao i ona područja koja su slabije razvijena  su vrlo velike. Sve ono što smo stavili u naše nove operativne programe za ovo novo razdoblje, lokalna uprava će se svakako moći prepoznati. Novi integrirani teritorijalni program posebno je posvećen razvoju brdsko-planinskih područja, s posebnim pozivima upravo za njih. Ukupni cilj ovih koraka je približiti građanima i lokalnoj samoupravi fondove EU-a. Upravo smo završili izradu našeg Nacionalnog programa za društvenu i gospodarsku revitalizaciju brdsko-planinskih područja i potpomognutih područja. Naš plan za brdsko-planinska područja za četiri godine ima indikativni iznos od 960 milijuna kuna i 3,5 milijardi kuna za potpomognuta područja. Vrijeme je da svi zajedno trebamo „zasukati rukave“ i kreirati one projekte koji će donositi nova radna mjesta kako bi se uvažavale geomorfološke i klimatske prilike na ovakvim područjima,  zaključila je ministrica Tramišak.

Važnosti današnjeg kolegija i dolaska tima ministrice Nataše Tramišak župan Petry je  naglasio kroz činjenice  kako su u zadnje vrijeme zahvaljujući Vladi RH  i resornim Ministarstavima načinjeni značajni pomaci u revitalizaciji ličko-senjskog gospodarstva.

Uočljivo je kako unatrag 7-8 mjeseci svi Gradovi i Općine u našoj Županiji mogu uz support Ličko-senjske županije povlačiti sredstva za razvoj gospodarstva, a s time i za demografsku obnovu. Već ste od ministrice Tramišak čuli kako su za brdsko-planinska područja osigurana znatna sredstva, a gdje se ubraja i Ličko-senjska županija. Tako ćemo moći sufinancirati poduzetnike sa 50 posto iznosa. Pri tome će mali poduzetnici imati subvencioniranje 60-70 posto.

Ujedno naglašavam da ćemo i dalje imati snažnu potporu svih resornih ministarstava i biti siguran suport svim našim poduzetnicima. Uskoro ćemo u našoj Županiji osnovati poseban odjel  za EU fondove  kroz koji ćemo stručno i kadrovski znatno olakšati našim poduzetnicima pristup sredstvima iz EU-fondova, rekao  je župan Petry.

Gs Press