Župan Ernest Petry čestitao Dan Hrvatskog sabora i 150-tu godišnjicu Rakovičkog ustanka

0

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry uputio je čestitku povodom Dana Hrvatskog sabora te 150-te godišnjice Rakovičkog ustanka koju prenosimo u cijelosti:

Na današnji dan, kada obilježavamo Dan Hrvatskog sabora i kada je na zasjedanju održanom 8. listopada 1991. godine proglašena puna neovisnost Republike Hrvatske, ove godine obilježavamo i 150. godišnjicu Rakovačkog ustanka.

Povodom obilježavanja 150. godišnjice Rakovačkog ustanka koji je započeo u noći 7. na 8. listopada 1871. god. položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen biste Eugenu Kvaterniku koji je stao na čelo ustanka.

Polaganju vijenaca nazočili su Nataša Tramišak – ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, Martina Furdek-Hajdin – županica Karlovačke županije, Ernest Petry – župan Ličko-senjske županije, Mihovil Bićanić – načelnik Općine Rakovica, te mnogobrojni drugi dužnosnici i uzvanici.

Rakovački ustanak je naziv za oružani ustanak što ga je protiv Austro-Ugarske Monarhije u području Rakovice poveo Eugen Kvaternik koji je ubijen iz zasjede 11. listopada 1871. god.

Svrha ustanka bila je stvaranje neovisne hrvatske države.

Gs Press