Uz sudjelovanje brojnih uzvanika danas je održano svečano otvaranje i završna konferencija Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Ovo je svakako najveći i najprestižniji sadržaj namijenjen pomoći pri ekspanziji gospodarstva na ovim prostorima.

Uz predstavnike svih Gradova i dijela ličkih Općina bio je i dopredsjednik  Središnje agencije za financiranje projekata EU Zvonimir Marić i Ines Vrbanec zadužena za kontrolu projekta Razvojnog centra. Detalje ovog resursa prezentirala je načelnica županijskog Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović

Ukupna vrijednost projekta iznosi 19 milijuna kuna, pri čemu su to većim dijelom bespovratna sredstva  financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Partneri na ovom Projektu su Grad Gospić i Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA, a suradnici Poduzetnički  inkubator BIOS d.o.o. Osijek, Općina Plitvička Jezera, Općina Perušić, Općina Udbina, Općina Brinje, Veleučilište „Nikola Tesla“ Gospić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Idejni poticaj za gradnju ove ustanove usmjeren je  na stvaranje središnjeg resursa za pružanje profesionalnih poslovnih usluga poduzetnicima i ulagačima na području Ličko-senjske županije te razvoj poduzetništva kroz usluge inkubatora, akceleratora i postrojenja za preradu voća i meda, ali i na stimuliranje poslovanja poduzetnika početnika i postojećih poduzetnika.

Novi Razvojni centar je sasvim preobrazio derutnu zgradu bivše vojarna u Pazariškoj ulici u Gospiću. Unutar zgrade na površini od 1.701,85 m2 smjestile su se prostorije proizvodnog pogona za preradu voća i meda (za preradu voća i povrća sušenjem, za preradu voća u želirane proizvode, džemove, namaze), za punjenje i preradu meda te laboratorij za fizikalne analize s pratećim skladišnim prostorima i rashladnim komorama, rekla je pročelnica Ana Rukavina Stilinović.

Zvonimir Marić i Ines Vrbanec posebno su istaknuli važnost realizacije ovoga projekta koji jamči dalekosežni pozitivni pomak cijele regije. Župan dr. Darko Milinović zahvalio se na partnerstvu Ličkoj razvojnoj agenciji LIRA i Gradu Gospiću te napomenuo kako bi zbog važnosti bilo najbolje da je ova konferencija napunila Sportsku dvoranu u Gospiću.

Ovaj projekt to zaslužuje  i vjerujem da će o njegovoj važnosti naši građani doznati putem medija. Zahvaljujem se svima koji su danas došli i na nama je da sve ovo prezentiramo. Tko nije shvatio važnost ovoga projekta, taj nije shvatio važnost razvoja Ličko-senjske županije niti Hrvatske. Ovo je jedan od projekata koji će doprinijeti ukupnom razvoju naše županije i moramo razbiti krive percepcije o Lici kao o nekakvom „slijepom crijevu“. Tako me je nedavno pitao jedan novinar bili ova županija opstala bez 90 posto zaposlenih u državnih institucija. Više od 52 posto zaposlenih radi u različitim trgovačkim društvima,  19 posto radi u poduzetništvu, oko tri posto u poljoprivredi, dok u javnim poduzećima i ustanovama radi svega oko 26 posto zaposlenih.  Dovoljno je reći kako imamo oko 5 000 OPG-a i to nam svima mora biti cilj da govorimo o ovoj županiji koja nikako nije najzaostalija po BDP-u u Hrvatskoj. Ova županija ima veliki potencijal  i dobre rezultate pa je iza nas  po BDP-u osam županija. Najveći smo prostorno, ali nas  nažalost malo ima. Ipak smo u odnosu na Hrvatsku jači za sedam posto po povećanju broja trgovačkih društava. Na 66 milijuna eura povećao se i naš izvoz, dok je uvoz 22 milijuna eura. Sa ugrađenom opremom ovaj projekt vrijedi 23 milijuna kuna. Dolaskom ovdje svaki poduzetnik ili oni koji to žele postati, u najkraćem vremenu dobit će sve informacije i stručnu pomoć koje će im pružiti visoko obrazovani ljudi. Ovdje je poduzetnički inkubator koji će svakome zainteresiranom definirati njegove mogućnosti za pokretanjem svojega posla. Ovdje imamo prostorije za skladištenje meda, kao i mnogih drugih poljoprivrednih proizvoda. Dakle, nešto što ovaj dio Hrvatske do sada nije imao, naglasio je župan dr. Milinović i pozvao poduzetnike i sve zainteresirane da koriste ljudske i tehničke kapacitete Razvojnog centra Ličko-senjske županije.

GS press