Znanstvenici sa Instituta ‘Ruđer Bošković’ otkrili hrvatski soj?

0

S istraživanjem nastavljaju idući tjedan jer im se pokvario jedan od uređaja za sekvenciranje pa čekaju popravak, ali pouzdano znaju da su na tragu nečeg novog, još neopisanog.

Znanstvenici s Instituta “Ruđer Bošković” otkrili su novu varijantu koronavirusa koja bi mogla biti hrvatski soj, no više informacija znat će idući tjedan.

Naime, dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku Instituta “Ruđer Bošković” i njegov tim otkrili su dvije izmjene u ‘potpisu’ virusa, koje ne postoje u bazi podataka pohranjenih sekvenci iz cijeloga svijeta. Uzorak je jako intrigantan, pokazuje dvije nepoznate izmjene na šiljku proteinu, koje još nigdje u svijetu nisu opisane, piše sutrašnji Express, a prenosi 24 sata.

Oni su prvi u Hrvatskoj, još prošlog proljeća, prvi i sekvencirali korona virus, odnosno analizirali njegov genski “potpis”. Sad su, moguće, pred otkrićem neke nove varijante virusa, koju su otkrili na uzorku zaražene osobe iz Zagreba. O njoj niti simptomima ne znaju ništa drugo, bitno im je samo da je osoba, kako to pojednostavljeno kažu, “jako pozitivna”, odnosno da u sebi ima visoku koncentraciju virusa.

S istraživanjem nastavljaju idući tjedan jer im se pokvario jedan od uređaja za sekvenciranje pa čekaju popravak, ali pouzdano znaju da su na tragu nečeg novog, još neopisanog.

– Vidjet ćemo što će to biti i ima li još takvih slučajeva, kao ovaj jedan. Možda je riječ o mutacijama koje postoje samo u tom uzorku, odnosno samo u toj zaraženoj osobi i nisu se dalje širile, ali to još ne znamo sigurno – zaključuje dr. Vugrek.

Svaka nova mutacija verzije COVID-a 19 dobiva naziv po području gdje se otkrije.  Do sada imamo britanski soj (B.1.1.7), afrički ( B.1.351), kalifornijski (CAL.20C variant), njujorški (B.1.526) i evo sada hrvatski.  Čekamo još crnogorski koji bi dobio oznaku (B…), bezopasan jer bi bio najsporiji!

Gs Press / vecernji.hr

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/znanstvenici-za-instituta-ruder-boskovic-otkrili-hrvatski-soj-1473847 – www.vecernji.hr