Draga gospodo, vrijeme je da proslavite svoj dan i da se s ponosom prisjetite svega dobrog što tijekom cijele godine pružate svojim bližnjima ali i cijeloj zajednici.

Danas 19. studenog obilježava se Međunarodni dan muškaraca koji je inauguriran 1999. godine na Trinidadu i Tobagu.

Smisao proslave tog dana uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, isticanje pozitivnih muških uzora…

Naime, statistike ukazuju kako muškarci u prosjeku umiru četiri godine ranije nego žene, sedam od 10 žrtava ubojstva pripada muškoj populaciji, uz činjenicu da je muška populacija više izložena riziku od samoubojstva. Naime, u 96 posto slučajeva gdje ljudi umiru na poslu, radi se o muškarcima.

Za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan je Jerome Teelucksingh s West Indies sveučilišta.

-Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim dečkima, tinejdžerima – objasnio je jednom prilikom Teelucksingh.

Većina muškaraca svakog dana mukotrpno radi te uz to živi sa svim svojim strahovima, ali i nadanjima. Zato danas na trenutak stanite na loptu, malo odmorite i počastite se nekom sitnicom. Pa makar to bila i čokoladica u lokalnoj trgovini. A vi, drage dame, barem potapšajte i zagrlite svog muškarca, pružite mu koju riječ utjehe, recite mu da će sve biti u redu i ako vam nije na odmet, da ga volite. (ika)

Gs Press / bjelovar.live