Tradicionalni „Zeleni sajam“ održan je danas na lokalitetu Ćojluk na rijeci Lici kod Perušića. U organizaciji Turističke zajednice općine Perušić u sklopu ove manifestacije vidjelo se mnoštvo štandova ličkih OPG-a, najbolje kuhare lovačkih kotlića s ovoga područja, 20. Veslačku regatu, igraonice za djecu, a sve to u ugodnoj atmosferi podno krošnji grabova, borova i breza. Više o svemu rekla nam je direktorica Turističke zajednice općine Perušić Matea Smolčić.

– Danas je održan četvrti po redu Zeleni sajam i 20. Veslačka regata na rijeci Lici. Veslačka regata okupila je 10 posada u kategorijama kanu dvosjed i kanu četverosjed. Pobjednici 20. Veslačke regate su Speleološki klub Samobor u kategoriji kanua dvosjeda i 1. Veslački klub Perušić u kategoriji četverosjeda. S nama su brojni lokalni OPG-i, KUD-ovi i natjecatelji u kuhanju lovačkih kotlića. Djeca su se veselila prigodnoj predstavi „Eko jeka i čarobna planeta“, a odrasli su uživali uz bogat glazbeni program.
Okupilo se svega 10-ak OPG-a jer smo računali na bogatu ponudu voća, prvenstveno jagoda. Slijedi ocjenjivanje kvaliteta spremljenih lovačkih kotlića, uz sudjelovanje osam ekipa. S nama su kao i uvijek lovačke i ribolovne udruge. S obzirom na okupljeno mnoštvo posjetitelja i sudionika Zelenog sajma ovo je do sada najmasovnija manifestacija ove vrste. U organizaciji su kao i uvijek pomogle Narodna knjižnice Općine Perušić i ekipa iz Pećinskog parka Grabovača, rekla je direktorica TZ općine Perušić Matea Smolčić.

Među okupljenim izlagačima teško je bilo izdvojiti najoriginalniji, s vrlo uspjelim detaljima vezanim uz tradiciju ovog dijela Like. Našlo se tu košara, drvenarije, meda, domaćeg kruha, modernih suvenira izrađenih od prirodnih materijala, biljnih preparata, slastica… Budući se željelo izbjeći moguću naklonost sudačkih timova, ekipe za kuhanje lovačkih kotlića bile su označene šiframa, ali je najbolji tim bio pod oznakom “Br. dva“. Ukusni sadržaji lovačkih kotlića podijeljeni su besplatno posjetiteljima Zelenog sajma. Lovci su i danas s ponosom pokazali brojne trofeje iz lovačkih pohoda.

Gs Press