Na konferenciji Novog lista „Zelena i digitalna transformacija turizma – prilika za Kvarner, Istru, Gorski kotar i Liku” održanoj u Hotelu Hilton 14. listopada okupili su se stručnjaci na temu održivog turizma. Uz direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića na panelu su sudjelovali Slavko Štefičar iz  Ministarstva turizma i sporta, Bernard Zenzerović iz Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, prof. dr. sc. Marinela Krstinić Nižić s Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Sandra Anić iz Aestus grupe, Petra Kovačević iz Klastera Lika Destination te Miroslav Pretula iz tvrtke Degra.

Naglasak konferencije bio je na zelenoj i digitalnoj transformaciji turizma što je preduvjet za održivu destinaciju Kao primjer destinacije koja svoj razvoj temelji na principima održivosti predstavljena je destinacija Lika. Lika je uvrštena na popis TOP 100 svjetskih održivih zelenih destinacija te u Priručnik Europske komisije za putovanja, a sve aktivnosti klastera usmjerene su u ravnomjeran razvoj cijele destinacije, očuvanje prirodne i kulturne baštine i učinkovito korištenje resursa te suradnju s lokalnom zajednicom.

Predstavljeni su nacionalni strateški dokumenti na kojima se temelji budući razvoj turizma u Hrvatskoj te zelena i digitalna transformacija. Povod za konferenciju su objavljena dva javna poziva Ministarstva turizma i sporta putem kojih se poduzetnicima u sektoru turizma na raspolaganje stavlja 2,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, a otvoreni su do veljače 2023. godine.

Gs Press / Izvor: Novi list