DANAS u 13:23 u privremenim službenim prostorijama I. policijske postaje Zagreb hrvatski državljanin nad kojim se provodilo kriminalističko istraživanje počinio je samoubojstvo vatrenim oružjem, objavila je policija.

Kako se neslužbeno doznaje, muškarac je imao 25 godina.

Kontaktirali smo Željka Cvrtilu, bivšeg policajca i iskusnog kriminalista, da nam komentira nesvakidašnji događaj.

“Očito je došlo do nekog propusta”

“Tu je očito došlo do nekog propusta. E sad, radi li se o tome da je muškarac ostao bez policijskog nadzora ili nisu zauzeli taktičku poziciju da on nema pristup oružju tijekom popisivanja, teško je reći. Neki propust se sigurno dogodio, a treba vidjeti o čemu je riječ”, rekao nam je u uvodu.

Cvrtila kaže da mladić koji se ubio nije smio imati pristup oružju tijekom njegovog popisivanja.

“Kad se osobi jednom oduzme oružje, ona više njemu ne smije imati pristup. Oružje se popisuje pa kasnije odvaja u više dijelova poput municije, okvira i slično. Ako je osoba i prisutna tijekom popisivanja, policija onda mora zauzeti taktičku poziciju tako da nema pristup oružju. U svakom slučaju, trebao je biti odmaknut”, objašnjava nam Cvrtila.

“Osoba tijekom procesa ne smije imati pristup oružju”

Pitali smo Cvrtilu je li možda trebalo odvojiti municiju od oružja.

“Ne nužno. Kako sam i rekao, osoba tijekom tog procesa ne smije imati pristup oružju”, kazao nam je pa odgovorio na pitanje je li mladić trebao biti u lisicama.

“Nije zabranjeno da bude u lisicama, ali…”

“To je stvar procjene. Nije zabranjeno, ali policajci koji provode proces oduzimanja oružja i njihovi nadređeni donesu procjenu o tome”, rekao je.

Na kraju se dotaknuo mjesta u kojem se odvijao proces popisivanja oružja.

“Vidite, to se dogodilo u privremenim službenim prostorijama policijske postaje jer je postaja preseljena zbog potresa. Upitno je kakvi su uvjeti u tim prostorijama, jesu li uopće adekvatni za taj proces. Što ako su svi oni tijekom popisivanja stajali nagurani u nekoj maloj prostoriji? Treba ispitati sve okolnosti ovog događaja i onda utvrditi što se zapravo dogodilo. Ako je bilo propusta, bit će stegovnih postupaka”, zaključio je.

Gs Press / index.hr