Zadnje upute koje je prije nekoliko dana objavio Stožer za civilnu zaštitu RH odnose se na dodatna ograničenja kako bi se spriječilo daljnje širenje  COVID-19. Na ovo se oglasio biskup Gospićko-senjske biskupije mons.  Zdenko Križić. Zajedno sa Zborom savjetnika i dekana određene su mjere koje će se odnositi na crkvene obrede.

Odredbe Nacionalnog stožera RH po kojima na vjerskim slavljima smije biti prisutno do 25 osoba mons. Križić smatra kako se uklapaju u  mnoge župe Biskupije jer ondje na svete mise dolazi  manji broj  vjernika pa niti ne postoji neka bojazan od širenja zaraze.

-Ipak bi preporučio da svaki župnik redovito naglašava važnost poštovanja mjera obveznog nošenja maski, dezinfekcije ruku i crkvenog prostora, socijalne distance prilikom vjerskih slavlja, kao i odredbi unutar samog liturgijskog čina kao što je pričest na ruku, izostavljanje pružanja mira i izostavljanje blagoslovljene vode pri ulazu u crkvu. Kako bismo omogućili većem broj vjernika da ipak može sudjelovati na svetoj misi naši svećenici smiju dnevno slaviti dvije svete mise, te nedjeljom i blagdanom po tri svete mise, a tamo gdje je pastoralna potreba dopušteno je i slavljenje nedjeljne svete mise u subotu navečer. Prije samog polaska na svetu misu vjernici trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu ili ako primijete bilo kakve simptome koji upućuju na pogoršanje zdravlja, trebaju ostati kod kuće u izolaciji i na taj način pokazati kršćansku odgovornost. Tamo gdje je moguće neka se organiziraju prijenosi svetih misa iz župnih crkvi putem medija i društvenih mreža kako bi vjernici koji nisu u mogućnosti doći na svetu misu ipak mogli biti duhovno povezani sa svojom župnom zajednicom, istaknuo je  biskup Križić.

U vrijeme Dočašća  nije moguće organizirati velike božićne ispovijedi na način na koji su bile do sada organizirane. Da naše vjernike ne bismo ostavili bez ovog sakramenta predlažemo da svi svećenici ispovijedaju svaki dan prije mise zornice. Također je moguće organizirati i dežurstva svećenika iz dekanata u određenim danima u tjednu, ali se treba pridržavati se epidemioloških preporuka. Iz odgovornosti i brige za zdravlje svećenika i vjernika određujemo da se blagoslov obitelji za vrijeme ove pandemije vršit na način da se svećenicima dopušta po vlastitoj volji ići u blagoslov i to isključivo onim obiteljima koje se same prijave da žele blagoslov. Nitko nije manje vjernik ako zbog straha ili zdravstvenih razloga nije u mogućnosti u ovom vremenu primiti svećenika u svoj dom, ističe biskup Zdenko Križić.

Gs Press