Zbog čega se pri obilježavanju Velebitskog ustanka nije poštivao dogovor?

0

Jučer je obilježena  90. obljetnica Velebitskog ustanka, a već su danas medijima dostavljeni detalji protokola koji je bio planiran, ali nije ostvaren. Medijima se obratio predsjednik UHDDR-a Rijeka Mile Biondić i kako ističe u dopisu, od prije desetak godina Udruga hrvatskih dragovoljaca grada Rijeke i Bilaja – Gospića, kao i Bastion Vukovar organiziraju obilježavanje obljetnice Velebitskog ustanka.

Prošle godine je zamišljeno da se 90. obljetnica organizira pod pokroviteljstvom Ličko –Senjske županije ili po mogućnosti Sabora RH. Zbog iznimne važnosti ovog povijesnog događaja planirano je: organizirati izložbu u Muzeju grada Gospića, snimiti dokumentarni film na ovu temu, uz pomoć građe povijesnih arhiva napisati knjigu, postaviti spomen obilježje na zgradu u kojoj je ustanak organiziran i rukovođen te organizirati okrugli stol.

Gospodin Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića, se protivio još u trećem mjesecu prijedlogu da županije Ličko- senjska bude pokrovitelj događaja, s obrazloženjem da je on već  poduzeo sve planirane radnje. Zbog likovnog uređenja pozivnice, Županije Ličko – senjska je odustala od pokroviteljstva i priklonila se protokolu Grada Gospića koji je preuzeo protokol organizatora s izmjenom gdje je ispušten križ koji je postavljen uz prometnicu za Šaranovu jamu. Ukratko, na grobu Stjepana  Devčića, prve žrtve Velebitskog ustanka govorio je jedino Mile Biondić.

Kako je pri tome naglasio  da se uz sve poginule za Hrvatsku treba posebno odati i počast minutom šutnje S. Devčiću, Bugojanskoj skupini kao i Josi Mraoviću-Ličkom Tuđmanu jer bez njega ništa od ovoga ne bi bilo.

Branitelji smatraju kako mjesto pokopa S. Devčića na Jadovnom treba biti mjesto koje će nas ujedinjavati, a ne nikako podvajati.

Obzirom da se radilo o 90. obljetnici toga događaja  očekivanja su bila da se realizira predviđeni plan obljetnice, što se nije dogodilo. U dopisu riječkih dragovoljaca se također ističe:

-Kako je prije desetak godina Muzej grada Gospića organizirao izložbu u čast hajduka Laze Škundrića, koji ničim nije zadužio ovaj grad i Liku, osim što je vršio pljačku i teror nad nevinim stanovništvom, držimo da je S. Devčić koji je dao život u 29. godini kao odgovor na velikosrpsku represiju i diktaturu, uz ostale učesnike ustanka imao mjesto u Muzeju u Gospiću.

Kako su se u to vrijeme iscrpile sve političke mogućnosti, a nakon ubojstva S. Radića, Senjskih žrtava, ubojstva M. Šuflaja i drugih, jedini pravi odgovor je bio da se na silu odgovori silom.

Žalimo što se navedeni plan nije realizirao. Žalimo što se dogovor poslije domjenka i povod našeg susreta izgubio u predizbornom govoru gradonačelnika. Uza sve propuste, ponosni smo što je posjećenost i ove godine bila velika i što smo uspjeli ovaj događaj oteti zaboravu, navodi se u dopisu UHDDR-a grada Rijeke kojega potpisuje predsjednik Mile Biondić.

Gs Press