Zagreb, 7. ožujka 2022. – Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ nositelj je projekta pod nazivom „ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom“, koji je (su)financiran sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a cilj mu je međunarodna suradnja i osnaživanje žena u ruralnim područjima. Partneri projekta su GTF-Inicijativa za održivi rast (Hrvatska), Institut za regionalni razvoj i Udruženje poslovnih žena u BiH (Bosna i Hercegovina), Association of Business Women – Здружение на бизнис жени (Sjeverna Makedonija) te Akademija ženskog preduzetništva, Inicijativa za ruralni razvoj i Re:Crafts klaster za revitalizaciju starih zanata u Srbiji (Srbija).

Projekt traje 12 mjeseci i za njegova trajanja aktivnosti će se odvijati u dva smjera. Kroz sastanke, radionice, razmjenu iskustava i ostale aktivnosti radit će se na jačanju kapaciteta OCD-ova te na umrežavanju i međusobnom savjetovanju kako bi se dodatno potaknula međunarodna razvojna suradnja. Osim toga, poticat će se ruralne žene u državama jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Srbija) u sferi obrazovanja, učenja, zapošljavanja i poduzetništva, što će u konačnici dati doprinos revitalizaciji ruralnih područja. Projektom će biti obuhvaćeno 200 pripadnica ciljane skupine, žena koje žive i rade u ruralnim područjima, kroz treninge, mentorstva te formiranje mreže seoskih žena kao sustava potpore poduzetničkim inicijativama za (samo)zapošljavanje. Time se žele osigurati uvjeti za dugoročni rast i razvoj te osnažiti žene u preuzimanju odgovornosti za vlastiti napredak.

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, nositelja projekta, istaknula je:

Ususret Međunarodnom danu žena posebno bih se osvrnula na žene u ruralnim područjima koje su u konačnici i krajnje korisnice projekta „ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom“. Namjera nam je ovim projektom, a putem partnerskih udruga iz četiriju država, okupiti uspješne žene ruralnog područja te dalje raditi na njihovu osnaživanju i poticanju poduzetničkih inicijativa. Poznata je nemjerljiva i nezamjenjiva uloga ruralne žene u njenoj obitelji i zajednici. Unatoč svim izazovima, a posebice tijekom proteklog razdoblja pandemije, ruralne su žene pokazale svoju otpornost i snalaženje u najrazličitijim kriznim situacijama. Moramo biti svjesne da će postignuti napredak u prepoznavanju i osnaživanju ruralnih žena zbog opće krize zasigurno dovesti do urušavanja postignutih standarada. Naša želja je potaknuti nas žene, kao i ostale dionike društva, kroz ovaj projekt međunarodne razvojne suradnje da još jednom prepoznamo i naglasimo prevažnu ulogu ruralne žene, jer je riječ o ključu osiguravanja života cijele zajednice.

GTF – Inicijativa za održivi rast kroz više od 20 godina nacionalnog i međunarodnog djelovanja doprinosi poticanju stvaranja pozitivnog okruženja za društveno-ekonomsko osnaživanje žena s naglaskom na ruralne žene u jugoistočnoj Europi. Raduje me da i ovom projektu možemo doprinijeti svojim bogatim iskustvom, ali i kroz suradnju s ostalim partnerima vidjeti dobre prakse drugih zemalja i time unaprijediti i učvrstiti poziciju ruralnih žena u Hrvatskoj – izjavila je Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica udruge GTF-Inicijative za održivi rast.

Mi duboko i iskreno vjerujemo da pravu snagu jakog sela nose hrabre i odlučne žene. Žene su istinska energija i stup razvoja i napretka na svim društvenim poljima, pa tako i u ruralnom razvoju. Zato je naša odgovornost i misija da im na putu razvoja i napretka budemo podrška i oslonac. Jer jake seoske žene = jako i razvijeno selo! – rekla je Vesna Milovanović iz Inicijative za ruralni razvoj, Srbija.

Zadovoljstvo je ponovno regionalno surađivati s poznatim partnerskim udrugama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Raduje nas što je ovo za nas prvi projekt nakon COVID19 prekida koji je trajao od 2020. do danas. Kroz projektne aktivnosti motivirat ćemo žene u ruralnom području da prepoznaju da je ovo njihov trenutak i da preuzmu inicijativu za osnivanje svojih mikro biznisa – naglašava Vesna Todorovski, RE:Crafts klaster za revitalizaciju starih zanata u Srbiji.

Biti ruralna žena i pokrenuti lokalni seoski turizam svakako je veliki izazov. Stoga je organizacija Mreže za ruralni razvoj od 2010. važan pokretač i u 10/11 godina postojanja ima 85 aktivnih članova iz 21 općine u Makedoniji. Također je potrebno dodatno educirati žene, koje će se odlučiti za seoski turizam, kako bi stekle vještine za turizam (ugostiteljstvo, smještaj, organizacija vremena i sl.). U tu svrhu organiziraju se radionice, treninzi, posjeti uspješnim praksama uz pomoć lokalne i šire zajednice. Važne su i obuke kojima će dobiti više znanja kako bi se podigla razina usluge, tako da je ovo sjajan projekt za ruralne žene – naglašava Valentina Disoska, Association of Business Women – Sjeverna Makedonija.

Revitalizacija ruralnih područja nije moguća bez uključivanja žena koje imaju želju, volju i odlučnost pokrenuti vlastiti posao. Za svaku lokalnu zajednicu bilo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji ili Srbiji od vitalnog značaja je da ohrabrimo svaku inspirativnu i poslovnu inicijativu žena iz ruralnog područja. Kvalitetna edukacija, profesionalno mentorstvo, razmjena i primjena dobre prakse kao i pristup dostupnim financijskim sredstvima je zapravo to čemu težimo svi mi uključeni u projekt „ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom“ #RuralneEuropljanke. Spremne smo podržati naše „amazonke“ koje se već danas bore za ostvarenje svojih poslovnih ideja čime doprinose ne samo boljitku svojih obitelji, već i opstanku i razvoju sela – Jana Hudecova Zabunov, Akademija ženskog preduzetništva Novi Sad, Srbija.

Projekt „ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom“ jedan je od rijetkih koji je u velikoj mjeri povezao  žene ruralnih područja Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Ovim umrežavanjem pokrenute su aktivnosti koje će rezultirati unapređenjem izuzetno bitnoga dijela ruralne zajednice – žene poduzetnice. Institut za regionalni razvoj BiH je prepoznao važnost i, u skladu sa svojim ciljevima, uz osobito zadovoljstvo promiče i radi na jačanju uloge žena poduzetnica u ruralnim područjima. Kroz projektne aktivnosti radit ćemo na stvaranju snažnije komponente ruralnih polova razvijenosti kroz žene poduzetnice, što će omogućiti samostalno funkcioniranje obrta i poduzeća. Poseban naglasak stavljamo na razvoj ruralnog i ekoturizma te očuvanje tradicionalnih zanata i običajnih vrijednosti – prof. dr. sc. Mirjana Milićević, voditeljica projekta, Institut za regionalni razvoj, Mostar, Bosna i Hercegovina.

Svi partneri projekta planiraju održati i zajedničku radionicu, panel te online konferenciju u sklopu 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, koji će biti održan od 27. do 30. travnja 2022. u Cavtatu, Hrvatska.