Održana je 26. po redu Lička večer

U dvorani Prestige u Slavonskom Brodu održana je 27.10.2023. Lička večer, 26. po redu. Prva Lička večer u organizaciji ZUL “Vrilo mudrosti” održana je 24.10.1997. u hotelu Park. U zabavnom dijelu programa tada su nastupili Berde bend, Franjo Knežević i KUD “Gacka” Ličko Lešće. Zbog epidemije korone Lička večer nije održana 2020.

Ove godine bilo je prisutno rekordnih 390 uzvanika. Svakako su najbrojniji bili iz Broda i okoline: Ličani doseljeni iz Like, potomci doseljenih Ličana i prijatelji. Ispred Grada Broda bile su Marina Martić Pauča, zamjenica gradonačelnika u pratnji suradnice za protokol. Iz Brinja su bili predvođeni Zlatkom Fumićem, načelnikom općine Brinje. Ostali pozvani iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije, gradova Gospića i Otočca i Općine Lovinac nisu došli jer su bili zauzeti.

Bili su i naši dragi gosti iz Ličkih udruga: Udruge Ličana “Vila Velebita” Zagreb, Udruge Ličana “Vila Velebita” Virovitica, Zavičajnog klub Ličana “Gacka” Bizovac, po prvi puta iz Zavičajnog kluba “Vila Velebita” Sisak, iz Udruge Ličana “Vila Velebita” Slatina i zavičajne udruge Ličana “Vila Velebita” Belišće. Članovi KUD-a Tomislav iz Sibinja bili su u ličkim nošnjama kao doprinos ličkom ugođaju. Prisutne je zabavljao TS Zora.

Večer je počela kao i uvijek s “Ličkom himnom”, hrvatskom domoljubnom pjesmom Vila Velebita. Prisutne je pozdravio Zvonko Petanović, predsjednik Zavičajne udruge Ličana “Vrilo mudrosti”, Marina Martić Pauča, zamjenica gradonačelnika Grada Slavonskog Broda i Josip Milinković, predsjednik Udruge Ličana “Vila Velebita” Zagreb. Za predjelo bile su slavonske delicije i lički sir škripavac koji je kupljen u Donjem Pazarištu. Za večeru je bilo kao i uvijek, najpopularnije ličko jelo kupus i meso. Pilo se i Ličko pivo iz Pivovare Ličanka. Tijekom večeri pjevale su se slavonske i ličke pjesme, plesalo i igrala kola. Bila je i tombola s brojnim dobicima, a spomenimo samo slike brodskih slikara koji za svaku zabavu poklone svoje slike. Posebnu zahvalu zaslužuju svi koji su pomogli na bilo koji način održavanje ove Večeri koja je protekla u druženju, razgovorima i prisječanju na prošla vremena, ali što bi mogli raditi i u budućnosti. Za kraj  ponovimo “Slavonijo u srcu te nosim, Liko moja s tobom se ponosim”.

Gs Press