Zastupnici se bogatili na zaštitnim maskama; Uzeli na stotine tisuća eura, a određeni proizvođači dobili velike narudžbe

0

Više zastupnika njemačkih demokršćana osumnjičeno je da su zgrtali stotine tisuća eura da bi lobirali za nabavku maski pojedinih tvrtki. Jednom od njih je ukinut imunitet. Ta stvar je pikantna posebno u izbornoj godini.

Afera dolazi pola godine uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj i mogla bi poljuljati prednost koju ispitivanjima daju demokršćanskoj Uniji CDU/CSU. U petak se zastupnik bavarskog CSU-a Georg Nüßlein povukao s funkcije potpredsjednika zastupničkog kluba i obznanio da se na idućim izborima neće kandidirati, piše Deutsche Welle.

Nüßlein je pod sumnjom da je uzeo 660.000 eura od jedne konzultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne narudžbe. Prošlog tjedna je Državno tužiteljstvo u Münchenu priopćilo kako postoji osnovana sumnja na uzimanje mita. Sprovedene su racije na trinaest lokacija u Njemačkoj i Lichtensteinu.

Prema pisanju medija, Nüßlein je za nabavku maski jedne firme iz blizine Offenbacha lobirao u saveznom i bavarskom ministarstvu zdravstva, kao i u saveznom Ministarstvu unutarnjih poslova. Sva tri ministarstva vode demokršćani.

Tjednik Der Spiegel piše da je Nüßlein o nabavci maski direktno razgovarao s ministrom zdravlja Jensom Spahnom.U Ministarstvu su za taj list rekli da su na početku pandemije „brojni zastupnici” ukazivali Ministarstvu gdje se može nabaviti zaštitna oprema. To je tada rađeno po propisima, tvrdi se u odgovoru.

Prethodno su zastupnici Bundestaga jednoglasno ukinuli Nüßleinov zastupnički imunitet. Uzimanje novca za opremu koja služi borbi protiv pandemije nailazi na „potpuno nerazumijevanje“ i „odlučno se osuđuje“, priopćili su šefovi zastupničkog kluba kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU). Te dvije stranke na izborima uvijek čine koaliciju.

Pod sumnjom je i zastupnik CDU-a Nikolas Löbel. On je, prema pisanju tabloida Bild, zaradio 250.000 eura, zahtijevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im osigurao državnu nabavku. Der Spiegel piše kako postoji sumnja i na druge demokršćanske zastupnike.

Ako se ovako bore za maske i zaradu od 12 centi, zamislite kakva je borba za nabavu cjepiva?  Na svu sreću nemamo takvih problema u Hrvatskoj.

Gs Press / net.hr