Prije 77 godina započeo je osvetnički masakr partizanskih jedinica nad zatečenim vojnicima i civilima Gospića. Nitko niti danas točno ne zna koliko je ljudi tada smaknuto u Gospiću i užoj okolici, u Ličkom Osiku, Jasikovcu, Mušaluku i Metku.

Prošle su godine započete ekshumacije kod  zida groblja Svete Marije Magdalene potvrdile su nagađanja kako su ondje 1945. godine ubijeni i u masovne grobnice  pobacani mnogi civili i vojnici jer su u svega nekoliko dana pronađeni posmrtni ostaci 149 osoba. Na dijelu zida gdje su najviše vršena strjeljanja i likvidacije hladnim oružjem podignuti su prije nekoliko godina križ i spomen-ploča čiji natpis govori kako se ispod ceste pored groblja nalazi još neutvrđeni broj žrtava. Danas su  polaganjem vijenaca i pljenjem svijeća počast žrtvama odali župan ličko-senjski Ernest Petry, predstavnici grada Gospića, brojnih javnih poduzeća i ustanova, kao i izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon komemoracije novinarima je dao izjavu Gospićanin Ivan Vukić imao je  u ono vrijeme nepunih  šest godina.

-Na današnji dan 1945. godine započeo je planirani masakr po Gospiću i okolici. Bio je strašan i tužan dan i izaziva najteže  traume nas preživjelih. Mrtvi civili i vojnici ležali su posvuda. Ovdje pored groblja bio je put kojim se vodila stoka na pojilište. Partizani su nakon ulaska u Gospić danonoćno ovamo dovodili sve nepoćudne vojnike i civile, bez razlike. Ubijeni su skoro svi dječaci i mladići  starosti od 16 godina na dalje. Ubijanja su trajala mjesecima, ali i na mnogim drugim mjestima jer ovdje nije bilo toliko rovova i jama da bi se u njih pobacalo gotovo    3 500 tijela. Zato su likvidacije vršene na nekoliko lokacija u Gospiću i njegovoj okolici jer se ubijeni više nisu imali gdje sahraniti.

Na ovoj lokaciji će se za koji dan nastaviti s ekshumacijama započetim jesenas. Bio sam pozvan na te ekshumacije kao svjedok tih vremena i kao predsjednik Udruge političkih zatvorenika, Podružnice Gospić. Scene su na današnji dan po Gospiću bile strašne. Ovdje su grobišta za koje se zna, ali po cijeloj Lici postoje grobišta za čije lokalitete više nema živih svjedoka. Najmanje što se može napraviti za te žrtve je ekshumacija posmrtnih ostataka i dostojanstven pokop tih žrtava, istaknuo je Ivan Vukić.

Na komemoraciji je sudjelovao i župan Ernest Petry.

-Na ovome mjestu, kao i u okolici Gospića mnogo je gospićkih obitelji izgubilo svoje pretke, a nad tim žrtvama još uvijek prolazi cesta. Svjeočanstva govore da je u vremenu od 1945.-47. ubijeno oko 3 500 stanovnika Gospića i okolnih mjesta. Lani su započete ekshumacije nedaleko od ovoga mjesta jer je želja Ministarstva branitelja, Ličko-senjske županije i Grada Gospića da se ti posmrtni ostaci ekshumiraju i dostojno sahrane. Eksumacije će se nastaviti tijekom svibnja ili lipnja, ovisno o vremenskim uvjetima. Na području Ličko-senjske županije nalazi se mnoštvo neobilježenih grobišta i stratišta i na taj način želimo okončati nedovršenu priču o tragedijama starim punih 77 godina, istaknuo je župan Petry.

Prema iskazima svjedoka najveće masovne grobnice poraća nalaze se na nekoliko lokacija u Gospiću, zatim kod potoka Balatin u Ličkom Osiku i u šumskoj plantaži  sela Mušaluk. Riječi molitve za sve nevine žrtve na komemoraciji je predvodio gospićk župnik preč. Marinko Miličević.

Gs Press