Ljetna škola Domovina je iskustveno putovanje namijenjeno mladim pripadnicima hrvatskog iseljeništva od 18 do 30 godina, tijekom kojeg se posjećuje hrvatska kulturna, povijesna i prirodna baština. Program je nastao u suorganizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka te je prvi put izveden 2019. godine.

Tim povodom, polaznici su jučer posjetili Ličko-senjsku županiju gdje ih je na prijemu ugostila zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić te su nakon održanog sastanka nastavili obilazak spomen-doma dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku, hrvatskog velikana kojemu je nedavno u sklopu Dana Ličko-senjske županije obilježena i 200. obljetnica rođenja. Prigodom obilaska spomen-doma saznali su mnogo o cjelokupnom životu i stvaralaštvu Oca Domovine, velikog pokretača hrvatske misli, književnika i političara koji je stvorio neuništive temelje kasnijeg hrvatskog osamostaljenja, državotvorne misli i državne nezavisnosti.

Ove 2023. godine 24 polaznika dolaze iz SAD-a, Kanade, Australije, Ujedinjenog kraljevstva i Švicarske, a zajednička im je želja za snažnijim istraživanjem i povezivanjem sa svojim hrvatskim podrijetlom i identitetom. U sljedeća dva dana posjetit će Knin, Otavice, Šibenik i Zadar dok će posljednja četiri dana putovanja boraviti u Dubrovniku i okolici iz kojega se vraćaju u Zagreb.

Tijekom putovanja polaznici imaju priliku upoznati vršnjake iz svih dijelova Hrvatske i iskusiti suvremenu Hrvatsku, dok istovremeno uče o njenoj povijesti. Uz stručno vodstvo, specijalizirana predavanja organizirana su na temu Domovinskog rata i stvaranja samostalne Republike Hrvatske, dok će u povijesnom dijelu naglasak biti stavljen na srednjovjekovlje, s obzirom na nedostatak sličnih sadržaja u hrvatskim iseljeničkim zajednicama u prekomorju.

Polaznike su pozdravili i poželjeli im sretan put državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. Ivan Tepeš.

Gs Press