U duhu dugogodišnje suradnje i zajedničkog ulaganja u razvoj lokalnog gospodarstva, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Ličko-senjska županija potpisali su dodatak postojećem Ugovoru o poslovnoj suradnji. Ovom prilikom, Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a, i Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije, zajednički su najavili proširenje programa subvencioniranja kamatnih stopa za poduzetnike.

Ovim dogovorom, maksimalni iznos kredita u okviru programa Obrtna sredstva, koji podliježe sufinanciranju od strane županije, povećan je s 140.000 na 200.000 eura. HBOR će, kao i do sada, kredite odobravati izravno ili posredstvom partnera u suradnji, među kojima su Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb i Erste&Steiermarkische bank.

„HBOR kontinuirano ulaže u Ličko-senjsku županiju i u posljednjih deset godina podržao više od 200 projekata s iznosom od 62 milijuna eura. Danas potpisan dodatak ugovora, nastavak je dosadašnje dobre suradnje HBOR-a i poduzetnika s ličko-senjskog područja. Vjerujem da će povećanje maksimalnog iznosa kredita za koje Ličko-senjska županija subvencionira kamatnu stopu po programu Obrtna sredstva, pridonijeti atraktivnosti ove mjere jer smo svjesni činjenice koliko je povoljno financiranje obrtnih sredstava ključno za uspjeh mikro i malih poduzeća“, rekao je predsjednik  Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Župan Petry izrazio je zadovoljstvo nastavkom suradnje s HBOR-om, naglasivši kako je cilj ovakvih inicijativa stvoriti povoljnije financijske uvjete za poduzetnike, te potaknuti razvoj poduzetništva među mladima, ženama i početnicima.

„Zahvaljujemo HBOR-u na dosadašnjoj i budućoj uspješnoj suradnji na provedbi programa kreditiranja kojima se potiče poduzetništvo mladih, žena i početnika na području Ličko-senjske županije te korištenje kredita za obrtna sredstva u svim djelatnostima. Kroz ovu suradnju nastojimo stvoriti uvjete za poboljšanje dostupnosti kredita za razvoj poduzetništva našim poduzetnicima, a time i za razvoj poduzetništva općenito. U ovom trenutku kroz navedene programe imamo ugovorenu subvenciju kamatne stope za ukupno 10 poduzetnika za koje je Ličko-senjska županija preuzela obvezu sufinanciranja kamatne stope u iznosu od preko 30.000 EUR. Stoga pozivamo poduzetnike s područja Ličko-senjske županije koji imaju potrebu za korištenjem kredita za obrtna sredstva iz programa HBOR-a da se jave u poslovnicu HBOR-a u Gospiću ili poslovne banke uključene u provedbu ovog kreditnog programa i iskoriste mogućnost korištenja kredita za obrtna sredstva uz potporu Ličko-senjske županije. Posebno naglašavam da i svi poduzetnici koji udovoljavaju uvjetima za korištenje kredita iz Programa Poduzetništvo mladih, žena i početnika mogu koristiti potporu Ličko-senjske županije za sufinanciranje kamatne stope u 50 % iznosu  u svim godinama otplate kredita“ kazao je Petry.

Ličko-senjska županija subvencionirat će kamatne stope po dva programa HBOR-a: za Poduzetništvo mladih, žena i početnika s 2 postotna poena i za program Obrtna sredstva s 1 postotnim poenom. Ovakvi uvjeti predstavljaju značajnu podršku mikro, malim i srednjim poduzećima s područja županije.

Prihvatljivi korisnici kredita su mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji ulažu na području Ličko-senjske županije i imaju sjedište odnosno prebivalište na području Ličko-senjske županije.

Najviši i najniži iznos kreditnih sredstava za koje se subvencionira kamata odobrenih u okviru programa Poduzetništvo mladih, žena i početnika sukladno potpisanom dodatku Ugovora o poslovnoj suradnji su: najniži iznos 50.000 EUR, a najviši iznos 270.000 EUR, dok je u okviru programa Obrtna sredstva najniži iznos 50.000 EUR, a najviši iznos 200.000 EUR.

Detalji i uvjeti kreditiranja dostupni su na službenim stranicama Ličko-senjske županije, gdje je objavljen i javni poziv poduzetnicima za korištenje ovih poticajnih sredstava, čime se dodatno potiče gospodarski rast i razvoj regije.

https://licko-senjska.hr/images/uploads/3337/20240201104834.pdf

Gs Press