U Lovincu je danas upriličen obilazak prostorija buduće ljekarne, čime je napravljen značajan korak naprijed u zdravstvenoj skrbi ove ličke općine. Domaćin događaja, načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić, zajedno s brojnim mještanima i gostima među kojima su bili i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, ravnateljica Doma zdravlja Gospić Dubravka Jakšetić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, demografiju i mlade te stambeno zbrinjavanje Dubravka Rukavina predstavio je nove prostorije koje će uskoro služiti zdravstvenim potrebama stanovnika.

Načelnik Miletić je istaknuo kako je financijska podrška Županije, ministarstava i Vlade RH bila ključna za prevladavanje svih izazova.

Osjećam se iznimno radostan i još uvijek sam pod snažnim dojmom događaja koji smo proslavili u ponedjeljak, kada smo u sklopu našeg vrtića otvorili jaslice. Ovo je velika novost za Lovinac jer smo u ponedjeljak riješili pitanje predškolskog odgoja. Mislim da o temi koja nas je danas ovdje okupila ne trebam puno govoriti. Trudimo se stvoriti sve uvjete koji čine život kvalitetnim, a ljekarnička djelatnost definitivno spada među njih. Došli smo do trenutka kada smo zahvaljujući financijskoj podršci Županije i sredstvima koja su se za to osigurala, kao i podršci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Vlade Republike Hrvatske uspjeli pokrenuti projekt uređenja zgrade za ljekarnu u Lovincu. Moram napomenuti da smo se suočili s problemom vlasništva zgrade, koji smo uspješno riješili. Bogu hvala, danas je zgrada u potpunom vlasništvu općine. Prošle godine smo obnovili vanjsku stolariju i fasadu, i uz pomoć Županije, Ministarstva i Vlade, došli do točke kada možemo reći da privodimo kraju realizaciju i ovoga projekta, kazao je načelnik Miletić.

Ličko-senjski župan Ernest Petry najprije je čestitao načelniku Miletiću na 25. godišnjici braka koju obilježava danas.

Sve vas pozdravljam u ime Ličko-senjske županije. S načelnikom Miletićem, predsjednikom vijeća Vrkljanom i svim ustanovama s područja Lovinca u ove tri godine imamo izvrsnu suradnju. Maksimalno smo radili kako bi sačuvali opstojnost života na ovom području. Sve je ovo ostvareno uz pomoć Vlade RH i resornih ministarstava i suport Ličko-senjske županije. Na području Lovinca i Svetog Roka imamo i druge investicije i projekte za koje očekujemo da budu realizirani. Kao župan često sam ovdje u Lovincu, i mogu reći da sam radostan što sam danas s vama, kazao je župan Petry.

Sredstva za uređenje ljekarne u ukupnom iznosu od 118.500 eura osigurala je Ličko-senjska županija. 63.500 eura osigurano je iz proračunskih sredstava županije, a ostatak od 55 tisuća eura osiguran je na temelju prijave Ličko-senjske županije za projekt obnove zgrade u svrhu pokretanja ljekarničke djelatnosti na području Općine Lovinac od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, a današnji obilazak buduće ljekarne, kao i odaziv lokalnog stanovništva je dokaz da smo na ispravnom putu.

Svečanost u Lovincu okupila je brojne stanovnike koji su izrazili zadovoljstvo i optimizam povodom skorog otvaranja ljekarne, vidjevši u tome veliki korak naprijed, a ovaj projekt samo je dio šire inicijative za unapređenje zdravstvene skrbi i infrastrukture kako u Općini Lovinac, tako i u cijeloj Ličko-senjskoj županiji, s naglaskom na važnost suradnje na svim razinama vlasti.

Gs Press