Današnje obilježavanja Svjetskog dana voda u Ličko-senjskoj županiji započelo je okupljanjem uzvanika kod izvora Grabovac kod Perušića. Kod samog izvora uzvanike su dočekali domaćini, župan Ernest Petry, načelnik Općine Perušić Ivica Turić i djelatnici JUNP Grabovača.

Kod izvora je bio Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora, Gordan Gašparović, direktor Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana i Irina Putica, direktorica Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana.

„Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim“ bila je tema današnje konferencije za novinare. U uvodnom dijelu govorio je Gordan Gašparović, direktor Vodno gospodarske osnove Rijeka.

Mi smo sada na izvoru Grabovac koji je u slivu špilje Grabovača. Ovaj izvor jednim dijelom pripada slivu rijeke Like, dok se podzemne vode odvajaju za rijeku Gacku. To su dokazali vodo-istražni radovi još 2008. godine. Zbog slabe izdašnosti po ljeti, ovaj izvor je nedostatan za vodoopskrbu, rekao je Gordan Gašparović.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda više je rekao o općoj situaciji vezanoj uz vodo-opskrbu Ličko-senjske županije.

Danas smo došli na teren kako bismo pokazali kako moramo voditi računa o podzemnim vodama. Lika kao regija je pravo mjesto za izreku „Učinimo nevodljivo vidljivim“ jer su upravo u Lici nalazi mnoštvo podzemnih i površinskih voda. Uzmimo za primjer rijeku Gacku koja izvire iz podzemnih voda, što iznosi preko 400 milijuna m3 vode. To je ogromno bogatstvo prvoklasne pitke vode. Želim ovdje istaknuti našu obavezu o skrbi oko ovih voda, ali i oko ponora. Trebamo ih čistiti i održavati jer u ponore otječe višak površinskih voda. Svaki izvor je vrijedan, isto tako je i s ponorima. Ovdje na Grabovcu nevidljivo postaje vidljivo, što je i današnja poruka. Uslijed klimatskih promjena izgubili smo dio snijega pa izvor Grabovac sada jedva teče. Svjesni smo tih promjena, što je svakako razlog da još intenzivnije čuvati ovo bogatstvo. Ima i dobrih vijesti jer u to ulažemo znatna sredstva i trud. Tako smo novim istraživanjima u Divoselu kod Gospića pronašli vrlo izdašna podzemna vrela vrhunske vode. To će u skoro vrijeme značiti sigurnu vodo-opskrbu Gospića, njegove okolice i Perušića, napomenuo je Đuroković i od skorih projekata najavio aglomeraciju šireg područja Plitvičkih Jezera koja će stajati oko 400 milijuna kuna.

Župan Ličko – senjske županije Ernest Petry govorio je o važnosti zaštite voda.

Moram istaknuti kako imamo izvrsnu suradnju sa svim ministarstvima Vlade RH, što se očituje po intenzivnim aktivnostima na svim područjima djelovanja. Tu su i Hrvatske vode s kojima imamo intenzivnu suradnju, što se očituje na aglomeraciji od Novalje do Plitvičkih jezera i Grada Gospića. Moja je zadaća da vas sa svojim timom redovno „napadam“, da tražim realizaciju mnogih projekata, povlačenje sredstava iz fondova EU. Za sada smo na najboljem putu da bismo to i postigli, ustvrdio je župan Petry.

Ravnateljica Uprave za zaštitu voda resornog Ministarstva Elizabeta Kos rekla je kako na terenu nema nevažnih detalja vezanim uz vode.

U tom smislu je važna skrb o podzemnim i nadzemnim vodama, ponorima, pročišćavanju voda… Dakle, o svakom segmentu vezanom za vode. Odgajamo mnoge generacije koje će nakon nas skrbiti o vodama, vršimo brojne aglomeracije terena posvuda u Hrvatskoj pa ćemo tako u taj program uskoro uložiti oko 25 milijardi kuna, pri čemu se nadamo da ćemo iz EU fondova povući preko 14 milijardi kuna. Na taj način će oko 575 tisuća stanovnika imati pristup javnoj vodo-opskrbi. To znači da ćemo dobiti 1 700 kilometara javne vodo-opskrbe, napomenula je Elizabeta Kos, dodavši kako će se uskoro ugraditi novih 27 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Gosti i domaćini zatim su obišli špilju Samograd, najveći geomorfološki biser u PP Grabovača. Predvodila ih je ravnateljica JU PP Grabovača Jelena Milković.

Gs Press