U novom tjednu, stiže i nova promjena vremena. Diljem Hrvatske ‘provirit’ će sunce, bit će vedro. Porast će dnevna temperatura zraka, no bit će i češći jutarnji i noćni minusi.

Na kopnu će do kraja tjedna i dalje biti oblačno uz povremene mjestimične oborine – većinom pahulje, koje će uglavnom u gorju malo podebljati snježni pokrivač, dok će na obali i dalje puhati bura.

U novom tjednu, stiže i nova promjena vremena. Diljem Hrvatske ‘provirit’ će sunce, bit će vedro. Porast će dnevna temperatura zraka, no bit će i češći jutarnji i noćni minusi.

U petak će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno, često uz slab snijeg, osobito u gorju, Srijemu i Posavini, gdje je i najveća vjerojatnost za tanji snježni pokrivač. Uz slab do umjeren sjeverni vjetar temperatura će biti većinom od 0 do 2 °C, prognoza je Zorana Vakule za HRT.

U središnjoj Hrvatskoj pak od -1 do 3 °C, ali će zbog osjetnog sjeveroistočnjaka mnogima vjerojatno djelovati kao da su na cjelodnevnim “minusima” na vrhovima okolnoga gorja. Pahulje rijetke, uglavnom u Posavini, Banovini i na Kordunu.

Češći snijeg u također oblačnom Gorskom kotaru i Lici, gdje će se postojeći snježni pokrivač još malo podebljati. Poneka pahulja može doći i do mora, nošena jakom i olujnom burom, koja će podno Velebita imati i orkanske udare. Ni u ostatku djelomice sunčanog sjevernog Jadrana ne smije se isključiti mogućnost gdjekoje kišne kapi.

Sasvim suho ne može se jamčiti ni u promjenjivo oblačnoj Dalmaciji, posebice ne u unutrašnjosti i na otocima, gdje je ovaj siječanj među kišovitijima u povijesti mjerenja. U Hvaru i Komiži, primjerice, u prošlih 18 dana palo je više kiše nego prošle godine u prvih 7 mjeseci. I dok će oborine biti rijetke, bura će puhati posvuda – često jaka, na udare i olujna, uz more umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske podjednako ili samo malo manje vjetrovito i valovito, ali još oblačnije, uz češću premda ne i obilnu kišu, u unutrašnjosti mjestimice i snijeg.

Novi tjedan – nova promjena

Sljedećih dana u većini unutrašnjosti blagi porast dnevne temperature zraka, posebice od ponedjeljka, kada je vrlo velika vjerojatnost barem djelomičnog razvedravanja. No, slijedi i pad noćne i jutarnje temperature, pa će posvuda biti minusa i smrzavanja, ponegdje i poledice, magle.

I na Jadranu hladnije noći i jutra, uz sve slabiju i rjeđu buru, ali do nedjelje prijepodne još valja računati na često barem olujne udare pa se, unatoč djelomice sunčanom vremenu, dnevna temperatura zraka uglavnom neće znatnije mijenjati do ponedjeljka.

Gs Press / 24sata.hr