WHO pozvao Ukrajinu da uništi patogene koji se čuvaju u laboratorijima

0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je Ukrajini da uništi sve opasne patogene koji se čuvaju u javnozdravstvenim laboratorijima u zemlji kako bi spriječila svako potencijalno širenje bolesti među stanovništvom, potvrdio je u petak WHO za Reuters.

Stručnjaci za biosigurnost rekli su da su ulazak ruskih trupa u Ukrajinu i bombardiranje njezinih gradova povećali rizik od bijega patogena koji izazivaju bolesti, ako bilo koji od objekata u kojima se čuvaju bude oštećen.

Kao i mnoge druge zemlje, Ukrajina ima javnozdravstvene laboratorije u kojima se istražuje kako ublažiti prijetnje od opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude, uključujući COVID-19.

U odgovoru na pitanja Reutersa o suradnji s Ukrajinom prije i tijekom ruske invazije, WHO je potvrdio da je nekoliko godina surađivao s ukrajinskim javnozdravstvenim laboratorijima na promicanju sigurnosnih praksi koje pomažu u sprječavanju “slučajnog ili namjernog oslobađanja patogena”.

– Kao dio ovog rada, WHO je snažno preporučio ministarstvu zdravstva Ukrajine i drugim mjerodavnim tijelima da unište patogene visoke prijetnje kako bi spriječili potencijalno “izlijevanje”, objavio je WHO, agencija Ujedinjenih naroda.

WHO nije želio reći kada je dao preporuku niti je naveo pojedinosti o vrstama patogena ili toksina smještenih u ukrajinskim laboratorijima. Agencija također nije odgovorila na pitanja jesu li njezine preporuke prihvaćene.

Ukrajinske laboratorijske mogućnosti u središtu su sve jačeg informacijskog rata otkako je Rusija prije dva tjedna pokrenula invaziju na Ukrajinu. U srijedu je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ponovila dugogodišnju tvrdnju da Sjedinjene Države upravljaju laboratorijem za biološki rat u Ukrajini, optužbu koju su Washington i Kijev više puta odbacili.

Zaharova je rekla da dokumenti koje su pronašle ruske snage u Ukrajini pokazuju “hitan pokušaj brisanja dokaza vojnih bioloških programa” uništavanjem laboratorijskih uzoraka. Reuters nije mogao samostalno potvrditi njezine informacije.

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika je izjavio: “Ukrajina strogo poriče svaku takvu tvrdnju.”

Glasnogovornici američke vlade također su snažno opovrgnuli optužbe Zaharove, rekavši da bi Rusija mogla iskoristiti svoje tvrdnje kao izgovor za korištenje vlastitog kemijskog ili biološkog oružja.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u petak na zahtjev Rusije, rekli su diplomati, kako bi razgovarali o tvrdnjama Moskve, iznesenima bez dokaza, o američkim biološkim aktivnostima u Ukrajini.

Gs Press / vijesti.hrt.hr