NASTAVLJA se toplinski val.

Sutra će biti sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće. Uz više oblaka u noći i ujutro lokalni pljuskovi s grmljavinom mogući su u sjevernim predjelima, a poslijepodne i osobito navečer u gorju i središnjoj Hrvatskoj. Vjetar uglavnom slab.

Na Jadranu umjeren jugozapadnjak, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak, a ujutro na sjevernom dijelu mjestimice jaka bura. Najniža temperatura zraka između 17 i 22, a na Jadranu od 24 do 28°C. Najviša dnevna većinom između 30 i 34, a na Jadranu te unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 35 do 39°C.

Meteoalarm je za sutra izdao crveno upozorenje za četiri regije zbog toplinskog vala – kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku. Žuti alarm je na snazi za Zagreb, Gospić i Karlovac, kako zbog vrućina, tako i zbog mogućeg nevremena. Za Slavoniju je na snazi narančasti alarm zbog vrućina.

 

Zamjetnija promjena vremena stiže nam u drugom dijelu srijede, kada je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom. Uz pad temperature nestabilne vremenske prilike nastavit će se do vikenda.

Najmanje hladnijeg zraka stići će na krajnji jug zemlje, gdje će i dalje prevladavati sunčano, no vrućina će ipak malo popustiti. U Dalmaciji će danju biti čest vjetar s mora, dok će na sjeveru u utorak, i ponovno četvrtak i petak, zapuhati umjerena do jaka bura, prognozira za HRT Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a.

Detaljna prognoza za sutra

Utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan i vruć. Vjetar većinom slab, gdjegod ujutro i umjeren sjeveroistočni. Najniža temperatura od 20 do 23°C, najviša između 32 i 34°C.

Uz uglavnom slab vjetar u središnjoj Hrvatskoj malo niže vrijednosti. Bit će barem djelomice sunčano, no ne i sasvim stabilno. U noći i ujutro u Međimurju i Hrvatskom zagorju lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine, a kasno popodne i navečer i drugdje.

Kao i u Gorskom kotaru drugdje u gorju i na sjevernom Jadranu sunčano. Uz more prijepodne bura, umjerena, podno Velebita i jaka, koja će sredinom dana okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak. U Dalmaciji sunce i vrućina, uz najvišu dnevnu temperaturu od 34 do 39°C. Ljetnu žegu će od sredine dana uz obalu ublažavati maestral.

Sunčanih sati neće nedostajati ni na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će nakon toplog jutra s temperaturom zraka između 23 i 28°C vrijednosti porasti do 35°C na obali te do 38°C u zaobalju. Vjetar uglavnom slab, popodne i umjeren jugozapadni i zapadni, pa će more, temperature oko 27°C, biti malo do umjereno valovito.

Od srijede većinom nestabilnije

Od srijede na kopnu oblačnije, nestabilno – i ono što će mnoge veseliti – vrućina će popustiti. Lokalno valja računati na mogućnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim vjetrom, osobito u srijedu navečer i noći na četvrtak.

U unutrašnjosti Dalmacije, kao i na njezinoj obali, nastavit će se sunčano vrijeme, a pad temperature bit će mnogo manje izražen. Na sjevernom Jadranu još veći dio srijede pretežno sunčano, no već je u noći na četvrtak mjestimice velika vjerojatnost neverina, kojih će povremeno biti i u četvrtak i petak. U četvrtak će zapuhati umjerena do jaka bura, koja će u petak biti u slabljenju.

Gs Press / index.hr