PRED nama je velika promjena vremena. Vraća se zima, najavljeni su veliko zahlađenje i snijeg.

Sutra će još biti umjereno i pretežno oblačno, na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj mjestimice s malo kiše koja je u drugom dijelu dana prolazno moguća i drugdje, ponajprije u Dalmaciji. Vjetar slab i tek ponegdje umjeren, u gorju jugozapadni, na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5 na kopnu, između 6 i 11 na moru, a najviša dnevna uglavnom od 11 do 16°C, u gorju mjestimice malo niža.

Posebno priopćenje DHMZ-a

Državni hidrometeorološki zavod je zbog promjene vremena koja dolazi za vikend objavio posebno priopćenje. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

“Veljača-prevrtača će i ove godine opravdati svoje prevrtljivo ime. Nakon dvadesetak suhih dana, u nekim krajevima i više, te nakon hladnog vala poslije kojeg je uslijedila iznadprosječna toplina s temperaturom i do 20°C, što je primjerenije travnju, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače.

Sa slabljenjem anticiklone i pritjecanjem vlažnog zraka sa zapada već u četvrtak i petak će posvuda biti oblačnije i mjestimice kiše, a tijekom vikenda s prodorom hladnog zraka sa sjevera doći će do produbljivanja ciklone u Sredozemlju i intenzivnijih meteoroloških procesa.

Naglo i jako zahlađenje

Očekivani nagli prodor hladnog zraka bit će vrlo snažan – temperatura na izobarnoj plohi 850 hPa past će i više od 12°C (na oko -8°C) u nešto više od jednog dana. Posljedice prolaska hladne fronte i jačanja ciklone bit će mjestimice obilnija kiša koja će u nedjelju u unutrašnjosti prijeći u snijeg. Nakon jakog juga i jugozapadnjaka zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu žestoka bura.

 

Snijeg stiže posvuda, bit će obilniji

Najviše oborine predviđa se od subote do ponedjeljka, nerijetko bi moglo pasti više od 50 mm. Uz jako zahladnjenje u unutrašnjosti će značajni dio te oborine biti u obliku snijega, a u gorju se upozorava na obilniji snijeg, osobito u nedjelju, kad može pasti i više od 30 cm.

 

 

Napominjemo da su susnježica i snijeg mogući i na obali, ponajprije sjevernog Jadrana i sjevernog dijela srednjeg Jadrana, gdje će sa subote na nedjelju zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, moguće i preko 150 km/h. Na južnom Jadranu će u nedjelju vjerojatno biti olujnog juga.

 

 

S obzirom na veliku promjenu i predviđene nepovoljne vremenske uvjete, pogotovo jako zahladnjenje uz snijeg u unutrašnjosti te olujni vjetar na Jadranu, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna izgledni su problemi u prometu. Savjetuje se redovito pratiti najnovije prognoze i upozorenja te prilagoditi planove i aktivnosti.

Gs Press / index.hr