Vlada je danas, zbog nedonošenja proračuna, donijela odluku o razrješenju Karla Starčevića (HSP) s dužnosti gradonačelnika Gospića te o raspuštanju Gradskog vijeća Raba i Općinskog vijeća Otoka.

Na prijedlog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, Vlada je razriješila gospićkog gradonačelnika koji je, prije glasanja, povukao prijedlog gradskog proračuna za 2024. te nije predložio novi. Razriješena je i njegova zamjenica Kristina Prša.

Malenica je podsjetio da su jedinice lokalne i područne samouprave obavezne do kraja tekuće godine donijeti proračun za sljedeću godinu, odnosno odluku o privremenom financiranju.

Vlada imenovala povjerenika

Do novih izbora, izvršnu vlast u Gospiću vodit će povjerenik kojega je imenovala Vlada. Zbog nedonošenja proračuna, Vlada je raspustila i Gradsko vijeće Raba, te Općinsko vijeće Otoka. Do prijevremenih izbora i tamo su imenovani povjerenici za obavljanje poslova iz nadležnosti tih vijeća.

“Propisano je da će vlada raspustiti predstavničko tijelo koje u tekućoj godini nije donijelo proračun za sljedeću godinu niti je donijelo odluku o privremenom financiranju. Ministarstvo je utvrdilo da proračun za 2024. nisu donijeli Grad Rab i Općina Otok”, obrazložio je Malenica svoj prijedlog o razrješenju njihovih vijeća, koji je Vlada prihvatila.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak imenovala Josipa Brozičevića povjerenikom za obavljanje poslova gradonačelnika Gospića, Anamariju Bralić Silić povjerenicom za poslove iz nadležnosti Općinskog vijeća Otoka, a Borisa Bačića za poslove iz nadležnosti Gradskog vijeća Raba.

Gs Press / telegram.hr