Svima se i dalje savjetuje da uzimaju vitamin D ove zime kako bi mišići i kosti bili zdravi

Ne postoji dovoljno dokaza da dodaci prehrani na bazi vitamina D štite ljude od Covida, tvrdi stručna komisija satkana od Nacionalnog instituta za izvrsnost u zdravstvu i njezi, javno zdravstvo Engleske te Znanstveno savjetodavni odbor za prehranu. Kažu da su potrebna dodatna istraživanja.

Kako prenosi BBC, svima se i dalje savjetuje da uzimaju vitamin D ove zime kako bi mišići i kosti bili zdravi. Dodaci prehrani na bazi vitamina D besplatno se nude najugroženijima u Velikoj Britaniji.

Zdravstveni službenici proveli su brzi pregled dokaza o povezanosti vitamina D i Covid-19, nakon što je mali broj istraživanja sugerirao da bi mogao igrati ulogu u imunološkom odgovoru tijela na respiratorne viruse. Međutim, otkrili su da postoji nedovoljno dokaza koji bi ih preporučili za prevenciju ili liječenje bolesti.

Zdravstveni stručnjaci koji su proučavali dokaze rekli su da su potrebna više visokokvalitetna randomizirana kontrolirana ispitivanja prije nego što bi mogli donijeti bilo kakve zaključke.

Nastavljamo s praćenjem dokaza kako se oni objavljuju i po potrebi ćemo ih pregledati i ažurirati”, rekao je dr. Paul Chrisp, direktor centra za smjernice pri NICE-u.

Profesor Adrian Martineau, klinički profesor respiratorne infekcije i imuniteta sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, kaže da postoji šansa da vitamin može smanjiti rizik ili pak težinu Covida-19, a klinička ispitivanja koja su trenutno u tijeku trebala bi rasvijetliti to pitanje, piše BBC.

Gs Press