Govor ličko-senjskog župana Ernesta Petryja povodom obilježavanja 29. obljetnice osnutka postrojbe 9. gardijske brigade „Vukovi“

0

Govor ličko-senjskog župana Ernesta Petryja povodom obilježavanja 29. obljetnice osnutka postrojbe 9. gardijske brigade „Vukovi“

Poštovane gospođe i gospodo, predsjedniče RH Zorane Milanoviću, poštovani  ministre hrvatskih branitelja generale Tomo Medvedu, cijenjeni gosti i uzvanici, a posebice poštovani pripadnici i pripadnice 9. gardijske brigade VUKOVI, uvaženi članovi obitelji poginulih pripadnika brigade!

Posebna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas danas u Gospiću, u ime predsjednika Hrvatskog sabora gdina. Gordana Jandrokovića, kao i u svoje osobno ime, ovdje, u vojarni “9. gardijske brigade Vukovi”, koja je tijekom cijelog Domovinskog rata nosila ime “Eugen Kvaternik”.

Danas je veliki dan za naš grad i Ličko-senjsku županiju, a tako i za Republiku Hrvatsku.

Prije 29 godina, u vrijeme Tuđmana i Šuška, u vrijeme kada se trebalo oduprijeti najvećoj opasnosti koja se nadvila nad naš narod i tek stvorenu Hrvatsku državu, osnovana je 9. gardijska brigada Vukovi.

Ona je, o tome nema nikakvog spora, svojim nemjerljivim doprinosom u Domovinskom ratu ispisala stranice naše časne povjesnice.

Zlatnim je slovima u nju utkana kao legendarna brigada koja je nizom ratnih bitaka, izvojevala slobodu na okupiranim područjima ne samo ovoga, nego i drugih dijelova jedine nam domovine Hrvatske.

Upravo vi danas nazočni veterani, pravi ste i autentični, iskonski svjedoci vremena o kojemu treba pričati i prenositi ga budućim naraštajima.

S osobitim pijetetom prisjećamo se svih pripadnika brigade koji su svoje živote položili na oltar domovine.

Nizom uspješnih vojno redarstvenih operacija poput Maslenice, Medačkog džepa, pobjedonosne Oluje kao i brzih zaustavljanja neprijateljskih djelovanja, brigada je provodila velebne borbene i oslobodilačke aktivnosti diljem zemlje.

Posebno ovim putem pozdravljam generala Mirka Norca, ratnog zapovjednika legendarnih Vukova. Njegov nemjerljivi doprinos ovoj brigadi svima nama dobro je poznat.

Prisjećamo se danas i svih ranjenih pripadnika brigade kao i onih koji su u sudjelovali u međunarodnim mirovnim misijama i izgradnji modernih oružanih snaga RH.

I sutra, kada ostvarimo ciljeve Hrvatske vlade i njezinog predsjednika Andreja Plenkovića, ali i čitavog državnog vodstva,

  • kada Hrvatska iskoristi sve pogodnosti (i političke i financijske) od svog članstva u Europskoj uniji,
  • kada uđemo u schengen i eurozonu,
  • kada uvedemo euro,
  • kada nad hrvatskim nebom bude eskadrila novih borbenih zrakoplova,
  • i kada AKO BOG DA – RIJEŠIMO I PITANJE IZBORNOG ZAKONA I PUNE JEDNAKOPRAVNOSTI HRVATSKOG NARODA U BiH,

naći ćemo se pred novim izazovima.

Doći ćemo u situaciju u kojoj je bio predsjednik Tuđman, koji je u Splitu upitao okupljene – “Što još želite da Vam obećam?” Odgovor je bio jasan i glasan – “Vukovar”! I to smo ostvarili!

Pokazali smo i odlučnost i mudrost na putu prema ostvarivanju ključnih nacionalnih ciljeva.

Zato s ovoga mijesta pozivam sve sastavnice državne vlasti, i vas ovdje okupljene, da prisegnemo, da uvijek i u svakom trenutku radimo tako da budemo makar približno na razini odnosa predsjednika Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška, kao i svih onih koji su devedesetih godina prošloga stoljeća davali uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!

Dragi, prijatelji, neka nam današnji dan – Dan “Vukova”, ostane duboko

zapisan u našim sjećanjima.  Neka nam živi naša jedina i vječna domovina Hrvatska!

Gs Press