U kabinetu župana ličko-senjskog Ernesta Petryja organiziraj je danas prijem novoimenovanog veleposlanika Republike Slovenije u Zagrebu Gašpera Dovžana. Tijekom prijema razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji tvrtki i građana Slovenije koji na području Ličko-senjske županije imaju svoje pogone, odnosno kuće za odmor i druge nekretnine. Pri tome je župan Petry pohvalno govorio dosadašnjoj suradnji.

Nakon ovog prijema  imamo  dogovorene sastanke s  nekoliko investitora s područja Republike Slovenije, kao nastavak dobre suradnje  ili uspostave kontakata slovenskih investitora koji žele ulagati na području Ličko-senjske županije. Osim toga želimo pomoći u nastavku dosadašnje suradnje, pri čemu ćemo podržati sve kvlitetne projekte i investicije. Zahvaljujem vam na posjetu u županiji u kojoj ste uvijek dobro došli. Županija ima vrlo korektne odnose sa slovenskim  tvrtkama koje djeluju na ovome podrčju, što će se svakako i nastaviti na obostrano zadovoljstvo,  istaknuo je u uvodu župan Petry.

Gradonačelnik Gospića naglasio je činjenicu kako je Gospić već dugo godina otvoren grad.

Ovdje u Gospiću radi slovenska tvrtka „Calcit“ s kojom imamo vrlo korektne odnose. Ti odnosi mogu biti još bolji, trebaju se proširiti i poboljšati na obostranu korist. Na tome radimo vrlo intenzivno i na tome ćemo ustrajati. Zato ste u Gospiću rado viđen gost i želimo da nam učestalije dolazite, rekao je gradonačelnik.

Slovenski veleposlanik Dovžan zahvalio se domaćinima na iskrenom i toplom prijemu.

Slovenci vrlo rado posjećuju vašu županiju kao turisti. Nacionlne parkove, vaše more i otoke. U Ličko-senjskoj županiji nalazi se mnoštvo destinacija idealnih za odmor i naši građani nakon povratka doma za boravak u ovoj županiji imaju samo riječi hvale. Kada govorimo o ekonomskoj aktivnosti situacija je također izvrsna jer se naše tvrtke i ulagači vrlo pohvalno izražavaju kada su u pitanju profesionalnost, brzina i kvaliteta rada vaših ureda u pripremi potrebne dokumentacije. Veselim se najavljenim sastancima u kojima ćemo svakako pospješiti odlično započetu suradnju i pojačati ukupne ekonomske aktivnosti  na obostranu korist i zadovoljstvo, istaknuo je slovenski veleposlanik u RH Gašper Dovžan.

Župan Petry je pohvalio dobra iskustva s Calcitom koje su  bile vezane uz suradnju s HEP-op.

Tvrtka „Calcit“ u Gospiću je jedan od većih potrošača energenata. Nedavno su se spojili na sustav plinofikacije koji je proveden u Gospiću. Na taj način „Calcit“ ima stalna i vrlo velika ulaganja u energetskom sektoru za rad mlinova koji usitnjavaju kamen. Jedini problem u suradnji s tom tvrtkom vezan je uz domicilno stanovništvo naselja Bilaj i to zbog povremenih oštećenja prometnica kojima prolaze teški kamioni natovareni kamenom sirovinom. 

Priliv slovenskih turista posvuda je vrlo značajan, ali je najizraženiji na području Novalje. Mnogi su Slovenci vlasnici nekretnina na tome području i već su se udomaćili jer dobar dio godine provode u Novalji. Isto tako su slovenski gosti vrlo česti u ostalim dijelovima našeg priobalja, a brojni su i u evidenciji ostalih turističkih destinacijaa u našoj županiji, zaključio je župan Petry.

Gs Press