U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća, UHDDR-a grada Rijeke i Bilaja danas je održano tradicionalno okupljanje u čast Velebitskog ustanka organiziranog  6. rujna 1932. godine. Ta se prva pobuna protiv velikosrpskog hegemonizma manifestirala oružanim napadom na tadašnju žandarmerijsku postaju u Brušanima.

Ovogodišnja komemoracija započela je okupljanjem na grobu ustanika Stjepana Devčića iz Karlobaga. Nekoliko dana nakon ustanka, kod zaseoka Krč na Jadovnom Devčić je u trenutku opkoljavanja od strane veće grupe žandara aktiviralo ručnu bombu kako im ne bi živ pao u ruke.

Kod spomen-obilježja podignutog na razvalinama bivše žandarmerije postaje u Brušanima okupili su se mnogi štovatelji ideje o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj čija je lučonoša bila upravo akcija ustanika iz ’32. godine. Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća riječi molitve predvodio je preč. Marinko Miličević iz Gospićko-senjske biskupije. Nakon toga je u vjeroučnoj dvorani crkve Svetog Martina u Brušanima održana tribina pod naslovom „Velebitni ključ slobode“ na kojoj su govorili  ugledni povjesničari dr. sc. Ivo Biondić, dr. sc. Josip Jurčević i dr. sc. Ante Bežen.

Govoreći o povijesnim dosezima toga događaja Josip Jurčević je istaknuo nekoliko detalja koji se već desetljećima prešućuju.

Ovaj događaj se uvijek krivo povezuje s ustašama, pa stoga nije niti dovoljno valoriziran u hrvatskoj povijesti. Povijest nije crno-bijela i sasvim je nepravedna,  netočna i nepotrebna vječita podjela na ustaše i partizane. Gledamo li sve ovo u širem kontekstu zanimljivo je što je CK KPJ koncem 1932. godine u svojim glasilima pozdravio i podržavao Velebitski ustanak, nazivajući ga ispravnim u svakom pogledu te jedinim načinom da se sruši beogradska diktatura, ustvrdio je prof. dr. sc. Josip Jurčević.

Na komemoraciju su sudjelovali brojni dragovoljci Domovinskog rata s područja Rijeke i Gospića, kao i mnogi mlađi  štovatelji povijesnih dosega Velebitskog ustanka.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.