Projekt je pripremila i provodi ga Lučka uprava Senj, ali on najviše koristi otoku Rabu, s tim da je od početka na projektu vladala korektna suradnja i suglasje – rekao je ministar Oleg Butković.

Lučka uprava Senj je u senjskom Boutique hotelu Bura 45 upriličila početnu konferenciju u sklopu realizacije projekta »Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica«, a prisustvovali su joj ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Darko Nekić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnici Senja i Raba Jurica Tomljanović i Nikola Grgurić te predsjednik Gradskog vijeća Senja Željko Tomljanović.

Kako je u prezentaciji ispred Lučke uprave Senj, kao nositelja projekta, istaknuo ravnatelj Predrag Dešić, ovim projektom će Lučka uprava Senj zajedno s partnerom u projektu Ličko-senjskom županijom te s nadležnim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pridonijeti smanjenju zakrčenosti trajektne luke Stinica i povećati kvalitetu povezivanja otoka Raba i kopna na način da će projekt omogućiti povećanje broja trajektnih linija tijekom cijele godine neovisno o vremenskim uvjetima, a čime će se udovoljiti potrebama i lokalnog stanovništva, i potrebama turizma otoka Raba te općenito povećati sigurnost plovidbe.

Financiranje iz EU-a

Izgradnjom nove rampe osigurat i će se minimalni gaz od 5 metara, što će omogućiti istovremeno pristajanje dva broda s bočnim vezivanjem na gatu, a sam projekt izgradnje nove rampe obuhvaća izgradnju dvije neovisne konstruktivno tehnološke cjeline i to dio obale koji obuhvaća rampu površine 371 m2 i dio obale koji obuhvaća dvije utvrdice i pristupne pasarele površine 199,73 m2. Dužina gata je 85 metara, što omogućuje prijem brodova veličine do 100 metara.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 18,918 milijuna kuna, u čemu su sami radovi bili planirani s 13,8 milijuna kuna. Projekt se financira iz Kohezijskog fonda EU-a u iznosu od 85 posto ili 16,080 milijuna kuna, a razliku sredstava do ukupne vrijednosti su nacionalna sredstva. Projekt je pripremljen na temelju Investicijskog plana razvoja luka otvorenih za javni promet Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2020. godine, a ukupno trajanje mu je 30 mjeseci.

– Zahvaljujem posebno ministru Olegu Butkoviću čije ministarstvo infrastrukturno razvija cijelu državu, ali i Grad Senj i u pomorskom i cestovnom prometu. Projekt izgradnje nove rampe u Stinici ima izniman značaj za otok Rab i želim da izgradnja nove rampe završi u dogovorenim rokovima – rekao je gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović.

– Ovaj projekt ima dvije poruke – prva je da smo pokazali da se sinergijom i zajedništvom može pripremiti jedan projekt kao što je izgradnja nove rampe u Stinici, a druga je da je važnost ovog projekta za nas Rabljane neprocjenjiva i da će podignuti standard plovidbe na višu i sigurniju razinu – rekao je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, a zadovoljstvo projektom nije krio niti župan Ernest Petry, tim više što je Županija i partner u projektu.

Sanitarni čvorovi

– Radi se i na izgradnji sanitarnih čvorova u luci Stinica koji do sada nisu postojali, a planiramo raditi i na proširenju pristupnih cesta na tom području. Zahvaljujem ministru Butkoviću na ulaganjima na priobalnom području Ličko-senjske županije – rekao je Petry.

– Iako je projekt pripremila i provodi ga Lučka uprava Senj, on najviše koristi otoku Rabu, s tim da je od početka na ovom projektu vladala korektna suradnja i suglasje. Nakon što smo gotovo završili sve radove na Mišnjaku, mi s ovim projektom zaokružujemo povezivanje otoka Raba. To je ujedno jedan od 22 europska projekta koji se provode u Hrvatskoj, čemu treba dodati i projekte koji se financiraju iz nacionalnih sredstava.

Ta ulaganja iznose oko 2 milijarde kuna i ja ih zovem renesansom na hrvatskoj obali. Konkretno na ovom području u Senju traju radovi u luci koji se financiraju iz nacionalnih sredstava, tu su ulaganja u Barić Dragu, luka Karlobag je završena, a tu su i ova dva velika europska projekta, Žigljen koji se privodi kraju i danas počima Stinica. Zajedno sa suradnicima se zalažem da što više sredstava i u sljedećoj perspektivi usmjerimo u ulaganja u luke, s tim da ćemo olakšati dosadašnje kriterije – rekao je ministar Oleg Butković.

Radove na izgradnju nove rampe u luci Stinica na javnom je natječaju dobila tvrtka Pomgrad Inženjering iz Splita s kojom je jučer potpisan ugovor o izvođenju radova i koji će prema ponuđenoj cijeni na natječaju radove izvesti za 10,8 milijuna kuna.

Gs Press / novilist.hr