‘I dok ovo proljetno promjenjivo vrijeme mnogima ne odgovara, posebno zbog planiranih aktivnosti na otvorenome – česta kiša dobra je zbog akumulacije vode u tlu prije vjerojatno još jednog iznadprosječno toplog i razmjerno sušnog ljeta’

Vremenske prilike u Hrvatskoj neće doživjeti stabilizaciju još idućih tjedan dana. HRT-ov meteorolog Zoran Vakula prognozira da promjene u smislu stabilizacije vremena nema, no da će biti čestih promjena tijekom dana.

“Osim svakodnevnih sunčanih sati, te čestih pljuskova i grmljavine, neki na Jadranu vjerojatno će vidjeti i pijavice. Nadam se – samo u daljini, i na moru”, kaže Vakula te dodaje kako će prevladavati jugozapadni i južni vjetar i jugo.

Vjetar neće biti pretjerano jaki, kao ni na Jadranu kada u subotu krene mjestimični sjeverozapadnjak moguć i početkom novog tjedna. Sjeverozapadnjak neće puhati samo na moru nego i na području kopna, gdje neće biti usamljen jer će mu se pridružiti sjeverni vjetar. To znači da će do ove nedjelje biti malo svježije, iako ni ovo neće biti previše toplo.

Ipak, nećemo se moći žaliti da smo iz zime odmah skočili u ljeto. “I dok ovo proljetno promjenjivo vrijeme mnogima ne odgovara, posebno zbog planiranih aktivnosti na otvorenome – česta kiša dobra je zbog akumulacije vode u tlu prije vjerojatno još jednog iznadprosječno toplog i razmjerno sušnog ljeta. Naravno, ostvare li se trenutačne dugoročne prognoze, koje čak djeluju pouzdanije od onih za točno vrijeme i mjesto padanja kiše sljedećih dana”, prognozira Vakula.

Vrijeme u petak

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti i sunčanog vremena i povremene mjestimične kiše, pa i u obliku pljuskova, koje može pratiti grmljavina. Najniža temperatura oko 11 °C, a najviša uglavnom 20 i 21 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj jutro će biti malo toplije od prosječnoga za sredinu svibnja, uz najnižu temperaturu od 9 do 12 °C, a poslijepodnevnih 18 do 20 °C bit će niži nego što je uobičajeno. I pritom, naravno, nestabilno, uz izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja, koje će gdjekad pratiti i kiša. Promjenjivo i razmjerno svježe i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje je također teško izdvojiti mjesto gdje kiša nije moguća barem nakratko. I još će puhati mjestimice umjeren jugozapadni i južni vjetar.

U Dalmaciji većinom južni i jugo, prema večeri u jačanju, najprije na otvorenome moru, koje će biti umjereno valovito. Uz sunčana razdoblja i promjenjivu naoblaku iz koje će biti lokalnih pljuskova, vjerojatno i grmljavine, temperatura zraka ujutro oko 14 °C uz more, te 9 do 12 °C u unutrašnjosti, a poslijepodnevna između 19 i 22 °C.

Podjednako nestabilno i malo hladnije od prosjeka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će puhati umjereno, ponegdje povremeno i jako jugo, uz more uglavnom umjereno valovito.

Promjenjivo će biti i idućih dana

Sljedećih dana bez znatnije promjene – podjednake vremenske prilike, željnima suhog i iznadprosječno toplog vremena – i neprilike. Kiša će biti povremena, u mnogim mjestima gotovo svakodnevna, ali ne i obilna, osim samo lokalno, u obliku pljuskova, uz koje je moguća i grmljavina. U većini unutrašnjosti trenutačno je najveća vjerojatnost za rjeđu kišu u subotu, kada će se i vjetar najmanje osjetiti. U nedjelju će prevladavati jugozapadnjak, zatim sjeverozapadnjak.

Ni na Jadranu se ne može pouzdano i detaljno prognozirati po mjestima i dijelovima dana. Najbolje je svakodnevno računati i na sunce i na kišu, a i na jugozapadnjak i jugo, u subotu na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će u blagom porastu, pri čemu jutarnja uglavnom oko prosječne za sredinu svibnja, a poslijepodnevna malo niža, prognozirao je Zoran Vakula za HRT.

Gs Press / net.hr