Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina. Za sutra upozorenje, velika opasnost od hladnog vala za područje Gospića

0

Temperature su se snizile. Je li nam to započela prava, zdrava i lijepa zima, do kada će potrajati i hoće li ona možda biti i polarna?

Nakon iznadprosječne topline prvog dijela siječnja, osobito izražene na kopnu, ovih dana imamo temperaturu zraka nižu od prosječne za sredinu siječnja. U mnogim krajevima i znatno nižu, posebice u gorju i na Jadranu, gdje je već bilo i do utorka će biti jutarnjih temperaturnih “minusa”. Stoga svakako proživljavamo jedno od hladnijih razdoblja ove zime, a sudeći prema dugoročnijim prognozama, moglo bi se zaključiti kako je velika vjerojatnost da ovo na kraju bude i najhladnije razdoblje.

Uostalom, stručnjaci DHMZ-a za većinu Hrvatske objavili su umjerenu opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje, za neka područja čak i veliku, osobito od nedjelje do utorka. Srećom, iako će biti prilično niska, temperatura zraka i dalje će biti osjetno viša od znanih “negativnih temperaturnih rekorda”, koji su ponegdje i niži od -30 °C. Pritom, naravno, nekima je ovo “lijepa i zdrava” zima, ali nekima i ne, posebice onima koji su primorani boraviti izvan topline svojih domova.

A kakvo nas vrijeme očekuje?

 u veljači kada mnogi priželjkuju ponovno otvaranje terasa kafića?  Ostvare li se trenutačno najvjerojatnije prognoze po mjesecima, veljača neće biti odviše hladna. Štoviše, u većini je Hrvatske povećana vjerojatnost srednje mjesečne temperature zraka barem oko prosječne za veljače. No, bojim se da će opet u mnogim krajevima imati višak oborina u odnosu na prosjek, posebice na Jadranu i uz njega.

DANAS će u većini zemlje biti oblačno, u unutrašnjosti mjestimice uz slab snijeg, uglavnom u istočnim i gorskim predjelima.

Na Jadranu će biti kiše, najprije na sjevernom dijelu, od sredine dana i u Dalmaciji, a češća će biti na otocima, dok će duž obale pasti i malo snijega. Snijega bi moglo biti i na otocima.

Popodne i osobito navečer slijedi smanjenje naoblake. Vjetar na kopnu slab, a u sjevernim i istočnim krajevima umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će vjetar biti slab i umjeren jugoistočni i istočni, a navečer će okrenuti na buru koja će jačati. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti većinom od -2 do 3, na Jadranu između 3 i 7 °C.

Danas je najniža jutarnja temperatura bila -11 stupnjeva. Sutra se očekuje vrhunac hladnog vala, kada bi temperature u gorju mogle pasti i do -15 stupnjeva, a na kopnu ispod -10. Popuštanje hladnoće očekuje se u utorak, kada dolazi južina i osjetno zatopljenje te oborine. Temperature će rasti i do 15 Celzijevih stupnjeva.

“Početkom sljedećeg tjedna jutra će u unutrašnjosti biti hladna, a uz sunčana razdoblja dnevna temperatura polako će rasti. Uz jačanje jugozapadnjaka u srijedu će biti osjetno toplije, uz malo kiše u gorju.

Na Jadranu će uz obilje sunca početkom tjedna još ipak biti hladno, ujutro uz umjerenu do jaku buru i sjeverac. Od utorka djelomice sunčano i postupno toplije, a u srijedu, uz jugozapadnjak i jugo, može biti i kiše, uglavnom na sjevernom dijelu”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Vrhunac hladnog vala

Na snazi je upozorenje DHMZ-a za hladni val, čiji se vrhunac očekuje sutra i u utorak.

Za sutra je za cijelu zemlju na snazi umjereno upozorenje, dok je za Split i Dubrovnik na upozorenje za veliku opasnost od hladnog vala. U utorak je velika opasnost na snazi za područje Karlovca, Gospića i Dubrovnika.

Gs Press / vecernji.hr / index.hr

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/vakula-otkrio-kakva-bi-trebala-biti-veljaca-i-koliko-ce-biti-oborina-1461508?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=1461508&utm_campaign=FB%20page%20statusi&fbclid=IwAR1FHS47RXseruHKzsxX8IrQSKGmhFMDZTaUuf_Qwg4MsI0H1LzbBP3oEL8 – www.vecernji.hr