PROGNOZE su i dalje postojane pa je sve veća vjerojatnost zimskih uvjeta do kraja tjedna diljem Hrvatske, što će dodatno otežati ionako teško stanje u Banovini, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

I ako snijeg tijekom vikenda u nizinama slučajno i izostane – pad temperature siguran je i na kopnu i na Jadranu, gdje će biti i često jake bure, na sjevernom dijelu ponegdje i olujne.

A snijega će i prije vikenda biti u gorju, već do sutra navečer većinom uz stvaranje snježnog pokrivača. Poneka je pahulja u noći na srijedu prolazno moguća i mjestimice u nizinama. No prije toga, a i sredinom tjedna – promjenjivo, uz sunčana razdoblja, te povremenu kišu, i dalje češću i obilniju na Jadranu i u područjima uz njega.

Sutra razmjerno toplo, uz južinu, te do večeri oborine većinom na Jadranu i uz njega

Veći dio utorka u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom. Prema večeri u zapadnim krajevima ponegdje kiša. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 3 °C, a najviša dnevna između 5 i 7 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti umjereno i pretežno oblačno. Prema večeri mjestimice kiša, a u noći uz pad temperature zraka u gorju susnježica i snijeg. U područjima zahvaćenim potresom uz većinom oblačno vrijeme kiša će biti uglavnom potkraj dana i u noći.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo i pretežno oblačno, ponegdje s kišom, osobito u drugom dijelu dana, kada kiša gdjegod može biti i obilnija. Potkraj dana i u noći uz pad temperature zraka u gorju snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, na moru između 3 i 7 °C. Najviša dnevna od 2 do 4 °C, uz obalu između 8 i 10 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova, osobito poslijepodne i navečer. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 5 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom između 8 i 13 °C.”

Sredinom tjedna promjenjivo, uz prestanak južine

U srijedu u unutrašnjosti promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju i snijegom, uz stvaranje snježnog pokrivača. U drugom dijelu dana postupan prestanak oborina. U četvrtak i petak uglavnom suho i djelomice sunčano.

Na Jadranu u srijedu promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, koja u prvom dijelu dana mjestimice može biti i obilnija. U četvrtak djelomično razvedravanje, samo ponegdje uz malo kiše, koje mjestimice može biti i u petak. U srijedu će jugo okrenuti na južni vjetar, a zatim i jugozapadni, koji će potkraj dana oslabjeti. U četvrtak slab do umjeren sjeverozapadnjak, a u petak bura, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Gs Press / index.hr