Nakon Domovinskog rata naš Velebit ostao je zagađen minsko eksplozivnim sredstvima.

Zaposlenici Uprave šuma Podružnice Gospić pod vodstvom Voditelja Marija Stilinovića su pokrenuli razvijanje projektne ideje razminiranja Velebita. Ideja je uspješno ostvarena u sklopu projekta pod nazivom „Fearless Velebit“. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Vrijednost projekta je 257.303.868,41 kn.

Provođenje aktivnosti razminiranja je započelo u prosincu 2019. godine, a završetak svih aktivnosti u sklopu projekta je predviđen u lipnju 2023. godine.

Radovi razminiranja završili su u prosincu 2020. godine.

Razminirano je 1645,23 ha šuma i šumskog zemljišta u Nacionalnom parku Paklenica i Parku prirode Velebit. Na području PP Velebit još je preostalo 540 ha minsko sumnjivih površina.

Razminiranjem je pronađeno 2177 minsko eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Razminiranjem je omogućen pristup planinarima, ljubiteljima prirode, lovcima i zaposlenicima Hrvatskih šuma d.o.o. projektnom području.

Voditelj projekta je zaposlenik Hrvatskih šuma d.o.o. Božidar Ćaćić, dipl. ing. šum..

Nositelj projekta su Hrvatske šume d.o.o., projektni partner je Ministarstvo unutarnjih poslova. Suradnici na projektu su Nacionalni park Paklenica i Park prirode Velebit.

Gs Press