U Gospiću je okončana III. faza ekshumacije žrtava partizanskih zločina počinjenih u vrijeme nakon svršetka II. svjetskog rata. Građani su ojađeni činjenicom da je samo u ovome ciklusu iskapanja pronađeno ukupno 250 posmrtnih ostataka. Sudeći prema svjedočenjima starijih i pisanim tragovima, ovo nije niti približan broj ubijenih bez suda i dokazane krivnje. Dopisom javnosti  se u ime Utemeljitelja HDZ-a Ličko-senjske županije obratila predsjednica Mara Stilinović, dugogodišnja viša medicinska sestra Opće bolnice Gospić.

-Od završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine pa sve do prvih višestranačkih izbora 1990. godine, kada je uspostavljena neovisna  Hrvatska na čelu s HDZ-om i dr. Franjom Tuđmanom, 4. travnja 1945. godine slavio se kao Dan oslobođenja Gospića.

Danas, skoro 80 godina kasnije pitamo se koga i od čega su se grad Gospić i njegovo stanovnici „oslobodili”?

„Oslobodili“ su se približno dvije tisuće stanovnika, slobodno možemo reći nevinih ljudi, koji su mučki i bez suđenja ubijani nakon završetka Drugog svjetskog rata, preko čijih je kostiju napravljen javni WC na nogometnom igralištu i preko čijih se kostiju izgradila cesta između gradskog groblja i igrališta, što su stariji Gospićani dobro znali, ali se tada nisu smjeli javno izjasniti jer bi im sudbina mogla biti slična kao i pobijenim žrtvama.

Kada je 25. lipnja 1991. godine u Hrvatskom saboru izglasana Deklaracija o samostalnoj Republici Hrvatskoj i izlasku iz umjetne tvorevine Jugoslavije, za koju se referendumom opredijelilo 92,5 posto glasača, SDP je bio protiv usvajanja Deklaracije o samostalnosti RH, jer su dobro znali da će promjenom vlasti istina kad-tad doći na vidjelo.

Tragedija Gospića je da je imao više žrtava poslije rata nego u samom ratu, zahvaljujući Titovim tzv. „osloboditeljima“.

Utemeljitelji HDZ-a Ličko-senjske županije potpuno podržavaju i zahvaljuju za sve što je Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom poduzelo kako bi se nevine žrtve dostojanstveno sahranile.

U tri faze opsežnog rada samo na lokalitetu kod groblja u Gospiću ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 253 žrtve poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata, ističe predsjednica Zajednice Utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” Ličko-senjske županije Mara Stilinović.

Gs Press