Uoči ljetne stanke, predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije, Marijan Kustić, sazvao je 15. sjednicu ovog tijela, na kojoj su razmatrane 58 točke Dnevnoga reda.

U žiži sjednice našao se rebalans proračuna, koji je usvojen te su tako osigurana sredstva za mnogobrojne projekte. Ovi projekti bit će financirani putem različitih ministarstava i EU fondova. Skupština je prihvatila i izvještaje o radu i financijskom poslovanju različitih zdravstvenih ustanova i trgovačkih društava, uključujući Opću bolnicu Gospić i brojne domove zdravlja.

Detaljno su razmatrani izvještaji o radu Doma zdravlja Gospić, Doma zdravlja Otočac, Doma zdravlja Senj, Doma zdravlja dr. Ivan Pehovac Novalja i Doma zdravlja Korenica. Na dnevnom redu našli su se i izvještaji Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, kao i izvještaj o radu Doma za starije osobe Ličko-senjske županije.

Financijsko stanje nekih ključnih trgovačkih društava, poput Lika ceste d.o.o. Gospić, također je bilo pod povećalom, a izvještaj o njihovom poslovanju usvojen je na sjednici.

Usvojen je i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Ličko-senjske županije za 2022. godinu. Posebna točka dnevnoga reda odnosila se na donošenje Provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za 2023. godinu.

Daljnje točke uključivale su razmatranje financijskih planova i proračunskih izmjena za 2023. godinu, s naglaskom na financiranje osnovnih i srednjih škola.

Međutim, jedna od najvažnijih odluka donesenih na ovoj sjednici svakako je odluka o dodjeli 17 stipendija za diplomski studij počevši od školske godine 2023./2024. Ova povijesna odluka prvi je korak županije u poticanju akademske izvrsnosti kroz stipendiranje, što će neosporno pružiti bolje uvjete za obrazovanje studenata.

Gs Press