Andrea Erjavec, 23-godišnja studentica pete godine razredne nastave na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, odsjek Petrinja, u zadnjim je pripremama i pakiranju kofera za najuzbudljivije putovanje u životu – ono na svjetski izbor Miss Universe koji će se 18. studenoga ove godine održati u El Salvadoru. ”Jako sam uzbuđena i jedva čekam započeti avanturu života! Nikada do sada nisam putovala izvan Europe i ovo će za mene biti zaista jedinstveno iskustvo, što zbog prekrasne zemlje u koju putujem, ali i novih poznanstava s djevojkama iz gotovo 90 zemalja”, rekla nam je Andrea.

Titulu Miss Universe Hrvatske 2023. ponijela je krajem svibnja u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu i proteklih pet mjeseci provela je pripremama za finalni izbor. ”Miss Universe već dugo nije samo izbor najljepše djevojke. Miss Universe Organization nama kao Direkciji te našoj predstavnici tijekom godine daje bezbroj zadataka i projekata koje moramo napraviti, što nam zadaje puno više posla, ali je i prilika da svaka djevojka predstavi svoju zemlju te projekte na kojima radi, ono što je važno njoj kao osobi, rekla nam je Marija Kraljević”, direktorica Miss Universe Hrvatske.

Miss Universe Organization je, u suradnji s Mouawad, draguljarnicom iz Tajlanda i sponzorom krune, ove godine pokrenuo poseban projekt, „Voice for Change“ natjecanje u kojem sudjeluju sve ovogodišnje natjecateljice.

”Svaka od nas trebala je odabrati društveni problem do kojeg nam je stalo i za koji želimo biti svojevrsne ambasadorice kako bi u konačnici pomogle u rješavanju i potakle druge na pomaganje. Moj projekt usko je vezan uz moju profesiju: obrazovanje mladih i briga o njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju. Već godinama promatram svoju osnovnu školu u Perušiću i njihovu borbu s obnovom sportske dvorane koja nema ni grijanje ni adekvatne opreme, tako da zimi djeca treniraju u učionicama. Drugi dio mojeg projekta je pomoć za obnovu zgrade fakulteta u Petrinji koji je teško stradao u potresu. Nagrada za svaki od tri prvoplasirana projekta je 12.000 dolara i znam da taj novac, ako ga dodijele mojem projektu, neće riješiti ove probleme, ali ako i ja mogu dati svoj mali doprinos, meni će to biti neizmjerno zadovoljstvo. Ovom prilikom želim zahvaliti Mariji i Vladimiru Kraljević, koji su me podržali, vozili me kad god je trebalo i pomogli mi sa snimanjima,  Mariju Paralu koji nam je ustupio svoje snimke Perušića dronom te Igoru Vignjeviću koji nam je ustupio svoje snimke potresa u Petrinji i pomogao u montaži” priča Andrea.

Gotovo cijelo ljeto Andrea je s Direkcijom provela na snimanjima i ostalih video materijala za svjetski izbor, a glavne lokacije bile su u Ličko-senjskoj županiji, budući da Andrea dolazi iz Perušića, a vjerni joj je partner za mnogobrojna i ugodna putovanja Nova rent-a-car. ”Neizmjerno smo zahvalni gospodinu Ernestu Petry, županu Ličko-senjske županije i Turističkoj zajednici Ličko-senjske županije. Oni su nas spojili sa svojim kolegama u Turističkim zajednicama Gospića, Otočca, Plitvičkih jezera, Senja, Perušića i Novalje te gradonačelnikom Novalje, gospodinom Dabo i zahvaljujući njima smo uspjeli snimiti sve što smo trebali”, istaknuo je Vladimir Kraljević vlasnik licence Miss Universe Hrvatske.

Andrea je kratku pauzu između snimanja uspjela iskoristiti za operaciju očiju u Klinici Svjetlost te se riješila leća i naočala, no ni to je nije omelo u obavljanju mnogobrojnih aktivnosti.  ”Baš sam sretna što sam to učinila. Priznajem da mi nije bilo svejedno, malo sam se i bojala, ali mi je doktor Ivan Gabrić, koji me operirao, sve objasnio prije i tijekom operacije koja je bila bezbolna, a već drugi dan mogla sam se vratiti svojim obavezama. Ne mogu vam opisati osjećaj kada sam mogla bez straha opet skočiti u more, roniti i bezbrižno uživati u plivanju.”

Uz davanje ispita na fakultetu, Andrea je ljeto provela u školi za strane jezike Berlitz gdje je usavršavala engleski jezik te u TT Exclusive teretani, gdje je marljivo vježbala i održavala kondiciju. Našla je vremena i za školu šminkanja te su je vještini profesionalnog šminkanja naučili vizažisti Bipa backstage, a kako bi si sama mogla složiti kosu za dnevne aktivnosti i glamurozna večernja događanja, podučili su je stilisti Studija Marcela.

Prirodne ljepote Like bile su inspiracija za nacionalni kostim koji će Andrea ponijeti u El Salvador, a Marija Kraljević nas je upoznala s detaljima.

”Ovogodišnji nacionalni kostim potpuno je drugačiji od svih do sada. Inspiracija su nam bile prirodne ljepote Like u kojoj imamo dva nacionalna parka: Plitvička jezera i Velebit, rijeku Gacku,  tu kontinentalnu, zelenu Liku koja nas osvaja bogatstvom svih nijansi zelene boje, a s druge strane imamo surove litice Velebita i stijene koje uranjaju u kristalno čisto more i kao da opet izranjanju na otoku Pagu. Potpuna suprotnost tim golim stijenama su nježni žuti cvjetovi Velebitske degenije, zaštićene i endemske biljke, koji čine centralni dio kostima. Kako bi kostimu ipak dali i mali dašak tradicije, Andrea će na glavi imati originalnu ličku kapu.”

Osim nacionalnog kostima i potrebne odjeće i obuće, u koferima će Andrea ponijeti i poklone za ostale djevojke. ”Nosim puno poklona koje su pripremili u Hrvatskoj turističkoj zajednici: tu su licitarska srca, vrećice lavande te ekološki prihvatljive platnene shopping vrećice. Neizmjerno im hvala na svemu. Osim poklona za ostale djevojke i domaćine u El Salvador ću ponijeti dnevne i svečane haljine Bariba, cipele Baldinini i Pletix kupaće kostime. Naravno posebno mjesto u koferu zauzima večernja haljina Matije Vuice koju ću nositi u finalu i u kojoj ću se predstaviti žiriju, a uz koju ću nositi nakit Zlatarne Dodić. U kofere ću spakirati i šminku na kojoj zahvaljujem Aura kozmetici koji su za mene osigurali baš sve što mi treba, Silky proizvode za njegu kose te vrhunske kreme Viviene Estetic budući da će koža sigurno trebati kvalitetnu hranu i odmor od cjelodnevne šminke,”, uz osmijeh dodaje Andrea.

Iako je Andrei ostalo tek nekoliko ispita do diplome, već sada se veseli nastavku obrazovanja i MBA studiju na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa koji planira upisati u jesen iduće godine.

Nama još preostaje samo zaželjeti Andrei sretan put, puno uspjeha na svjetskom izboru Miss Universe te da se lijepo provede u El Salvadoru. I da, za nju možete glasovati putem mobilne aplikacije Miss Universe

Konkurencija je uistinu žestoka, a samo neke od najljepših žena na svijetu pogledajte u fotogaleriji.

Sva zbivanja u vezi Andreinog sudjelovanja na svjetskom izboru možete pratiti na društvenim mrežama: Facebook: facebook.com/MissUniverseCroatia, X: @MissUniverseCro i Instagramu: @missuniversecroatiaorg.

MISS UNIVERSE® najprestižniji je izbor ljepote na svijetu s tradicijom dugom 72 godine, u vlasništvu JKN Global Media Public Company Ltd., čije sjedište je u Tajlandu, a bavi se distribucijom autorskih prava na sadržaje koji su polučili veliku gledanost na televizijama. Pobjednica MISS UNIVERSE® godinu dana živi u New Yorku i surađuje s raznim organizacijama za borbu protiv širenja HIV-a i borbi protiv AIDS-a, te postaje ambasadorica dobre volje pri UN-u. Izbor Miss Universe® uživo ili putem snimke gleda i do milijarda ljudi u 180 zemalja svijeta. Aktualna Miss Universe® je 28-godišnja R’Bonney Gabriel iz SAD-a, ekološki osviještena modna dizajnerica, model i instruktorica šivanja koja obožava život. Na University of North Texas 2018. godine diplomirala je modni dizajn i trenutno je predsjednica svoje održive modne marke, R’Bonney Nola. R’Bonney je vodeća instruktorica šivanja u Magpies & Peacocks, neprofitnoj modnoj kući sa sjedištem u Houstonu koja je posvećena „Modi kao sili dobra“ kroz održivost i utjecaj na zajednicu. Kao dobitnici nagrade „Gucci Changemakers“ nagrađeni su za svoj rad i pretvorbu otpadnog tekstila u modne kolekcije. Kroz „MAKR“ program uči šivanju žene koje su preživjele trgovinu ljudima i nasilje u kući.

FOTO:  Emanuel Mancy

Šminka: Bipa backstage

Kosa: Studio Marcela

Photo by: Miss Universe Organisation / officials portrets

Gs Press