UPOZORENJE METEOALARMA / Vikend bi opet moglo pokvariti vrijeme

0

Na kopnu idućih dana djelomice ili pretežno sunčano, ali ostaje nestabilno pa će pljuskova biti osobito u petak i nedjelju.

Vrlo topla, ponegdje i vruća srijeda nije prošla bez lokalnih nestabilnosti. Na njih u još više krajeva treba računati tijekom četvrtka i petka, koji će biti oblačniji, u većini unutrašnjosti i malo manje topli. U subotu opet više sunčanog vremena uz porast temperature, a pljuskovi su ponovno izgledni u nedjelju, osobito na kopnu i sjevernom Jadranu. Početkom novog tjedna vjerojatnost za njih će se smanjiti, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prema osjetu ugode na većem dijelu Jadrana idući će dani i dalje biti vrući. Na kopnu u četvrtak i petak barem malo olakšanje zbog niže temperature. No, uz povećanu količinu vlage u mnogim će područjima biti sparine pa bi svejedno moglo biti manje ugodno nego na moru.

Za danas je upaljen žuti Meteoalarm za istok Hrvatske, a za sutra i za područje središnje Hrvatske i Velebita. Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom s kojima u kraćem vremenu može pasti veća količina kiše.

Nestabilni četvrtak

U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano. Većinom od sredine dana jači razvoj oblaka te mjestimice kiša i grmljavina, moguće i izraženiji pljuskovi. Uz slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vetar dnevna će temperatura biti između 25 i 27 °C, a jutarnja između 12 i 16 °C, prognozirao je Krunoslav Mikec u detaljnijoj prognozi.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro od 14 do 18 °C, a danju, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, između 25 i 27 °C. Pritom više oblaka nego u četvrtak, u popodnevnim satima uz povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove koji će vjerojatno biti manje česti nego na istoku.

I u gorju sjevernjak i sjeveroistočnjak, na sjevernom pak Jadranu slaba i umjerena bura, uglavnom samo podno Velebita na udare i jaka, a od sredine dana u Istri i prema otvorenom moru sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Ponegdje su mogući pljuskovi nakon sredine dana i to posebno u unutrašnjosti Istre te dijelu Gorskog kotara. Najviša temperatura od 21 do 25 °C, na moru između 26 i 30 °C.

U Dalmaciji sunčanije nego na sjevernom Jadranu iako se poslijepodne ne može isključiti poneki pljusak, i to posebno u unutrašnjosti. Nakon jutarnje bure zapuhat će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, koji na otvorenom moru može biti jak. Temperatura danju od 27 do 31 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku te malu vjerojatnost za pokoji pljusak. Puhat će ujutro bura, tijekom dana jugozapadni i sjeverozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more.

U petak kiša i grmljavina

U petak na kopnu promjenjiva naoblaka te povećani izgledi za kišu i grmljavinu, uz podjednaku temperaturu kao u četvrtak. U subotu sunčanije uz manju vjerojatnost za kišu te ponovno malo toplije. A u nedjelju je opet izgledno više oblaka pri čemu će porasti vjerojatnost za pljuskove ili prolaznu kišu.

Na Jadranu do kraja tjedna većinom sunčano uz mogućnost za neverine, uglavnom na sjevernom Jadranu, i to ponajprije u petak i nedjelju. Zadržat će se vrlo toplo, povremeno s burom te jugozapadnim i sjeverozapadnim vjetrom., prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Idućih dana na kopnu i moru

Prema prognozi Damjane Ćurkov za RTL na kopnu idućih dana djelomice ili pretežno sunčano, ali ostaje nestabilno pa će pljuskova biti osobito u petak i nedjelju, a lokalno su moguća i izraženija nevremena. Puhat će slab do umjeren sjeverni vjetar, a temperatura u blagom porastu.

Na Jadranu idućih dana većinom sunčano, noću uz 20-ak stupnjeva, a danju vrlo toplo ili vruće. Rijetko će s dnevnim razvojem oblaka biti tek ponekog lokalnog pljuska. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak.

Gs Press / net.hr