VEČERAS je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti u 75. godini preminuo Miroslav Tuđman, HDZ-ov saborski zastupnik i sin Franje Tuđmana, prvog predsjednika neovisne Hrvatske.

Tuđman je početkom mjeseca hospitaliziran zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, te je stavljen na respirator.

Tuđman je preminuo u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Plenković: S velikom tugom sam primio vijest o odlasku dragog prijatelja

Premijer Andrej Plenković poručio je kako je s tugom primio vijest o Tuđmanovoj smrti.

“S velikom tugom sam primio vijest o odlasku prof.dr.sc. Miroslava Tuđmana, dragog kolege, prijatelja i zastupnika u Hrvatskom saboru, sina prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, istaknutog političara i znanstvenika posvećenog zaštiti nacionalnih interesa”, napisao je Twitteru.

“U ovim tužnim i bolnim trenucima, obitelji Tuđman, izražavam iskrenu sućut i suosjećanje, u ime vlade i svoje osobno”, napisao je Plenković.

Miroslav Tuđman rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu, kao prvi sin Franje i Ankice Tuđman. Ime je dobio po Miroslavu Krleži. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao.

Godine 1968. bio je urednik Studentskog lista a potom je bio zamjenik urednika Tjednog lista omladine da bi 1971. godine bio i glavni urednik časopisa Pitanja.

Utemeljitelj je i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1989.-1990.). Bio je prodekan Filozofskog fakulteta (1990.-1991.). Godine 2000. pokreće međunarodni časopis National Security and the Future, kojemu je glavni i odgovorni urednik.

Bio je ravnatelj Hrvatske izvještajne službe u dva navrata

Bio je zamjenik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost te utemeljitelj i ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS) u dva navrata 1993. do 1998. godine i 1999. do 2000. godine.

Tuđman je bio član Savjeta Hrvatske socijaldemokratske stranke od 1991. godine, te jedan od njezinih utemeljitelja (1989.).

Godine 2000. ponovno se politički aktivirao zbog, kako je govorio, najave detuđmanizacije, odnosno dehrvatizacije Hrvatske i kriminalizacije Domovinskoga rata. Osniva Udrugu Hrvatski istinski preporod (UHIP). Na lokalnim izborima 2001. kao nositelj nezavisne liste za Skupštinu grada Zagreba osvaja 7.6% glasova i dobiva pet gradskih zastupnika. Iste godine osniva stranku pod istim nazivom Hrvatski istinski preporod (HIP), te postaje njenim predsjednikom.

Saborski zastupnik i kandidat za predsjednika Hrvatske

Godine 2002. nakon pobjede Ive Sanadera za predsjednika HDZ-a i raspuštanja niz županijskih i gradskih organizacija, troje zastupnika Ante Beljo, Đuro Njavro i Dario Vukić prelaze u HIP, te njegova stranka u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora postaje parlamentarna stranka. Klubu se pridružuje i neovisna zastupnica Ljerka Mintas-Hodak.

Na parlamentarnim izborima 2003. Miroslav Tuđman bio je nositelj liste 1. izborne jedinice, ali koalicija HIP/Hrvatski blok osvaja 1.7% glasova. Na izborima za Hrvatski sabor 2007. HIP nije istaknuo svoju kandidaturu.

Kandidirao se za predsjednika Hrvatske 2009. te na izborima osvojio 4.09% glasova.

Suosnivatelj je pokreta Hrvatski rast, 2010. godine, ali ga napušta i prelazi u HDZ-u za izbore 2011. te biva izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.

Na prošlim izborima je ponovno ušao u sabor, u II. izbornoj jedinici. U aktualnom sazivu sabora bio je voditelj saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a te član odbora za obranu, za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, za ratne veterane te za međuparlamentarnu suradnju.

Gs Press / index.hr