BRITANSKA kraljica Elizabeta II. umrla je u dobi od 96 godina, objavio je BBC. Ranije danas je Buckinghamska palača priopćila  da su liječnici zabrinuti za zdravlje 96-godišnje britanske kraljice i da je pod liječničkim nadzorom.

Članovi kraljevske uže obitelji odmah po objavi liječnika pohitali su u njezin škotski dom, dvorac Balmoral, gdje je kraljica provodila ljeto.

Kraljica Elizabeta II. bila je najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu. Ranije ove godine kraljica Elizabeta proslavila je 70. godina na prijestolju.

Dugo je bila lošeg zdravlja

Objava o smrti kraljice dolazi nakon višemjesečnih vijesti o njezinom sve lošijem zdravstvenom stanju.

Elizabeta II. je operirala koljeno 2003. godine, nakon čega je otprilike dva tjedna u javnosti koristila štap. Bila je još jednom u bolnici 2013. nakon gadnog napada gastroenteritisa. Pet godina kasnije, 2018., uspješno je operirala kataraktu na jednom oku.

2016. je koristila dizalo, umjesto kraljevskog stubišta od 26 stepenica, kako bi ušla u parlament na svečano otvaranje.

Prošle godine je, u dobi od 95 godina, ponovno snimljena kako koristi štap za hodanje u Westminsterskoj opatiji. Liječnici su joj tada naredili mirovanje, nakon čega je otkazala sudjelovanje u nizu događaja tog mjeseca.

Najdugovječnija britanska kraljica

Britanska kraljica Elizabeta II., koja je umrla u četvrtak, na prijestolju je bila od svoje 25. godine i velika većina Britanaca u svojem životu nije znala za drugog vladara. Uz to je bila jedna od najprepoznatljivijih osoba u svijetu. Zdravlje joj se počelo vidno narušavati otkako joj je umro suprug, princ Philip, u travnju prošle godine.

Od tada se rijetko viđala u javnosti jer je teško hodala i stajala. Njezin najstariji sin i nasljednik Charles (73) postupno je preuzimao sve više dužnosti kako bi se pripremio za svoje kraljevanje.

Većinu vremena provodila je u svojem domu u dvorcu Windsoru zapadno od Londona, pošto je na početku pandemije početkom 2020. napustila Buckinghamsku palaču. U lipnju je proslavila platinasti jubilej, što nije uspjelo nijednom britanskom monarhu. Njezinu 70-godišnju vladavinu obilježila je njezina prisutnost gotovo posvuda, od poštanskih marki i novčanica do njezina monograma na poštanskim sandučićima.

Kraljičina popularnost u javnosti kontinuirano je bila visoka iako su se stajališta građana i poštovanje prema monarhiji promijenili s godinama.

“Dužnost zove”

Elizabeta Alexandra Mary Windsor rođena je u Londonu 21. travnja 1926., a kraljicom je postala slučajno. Njezin otac postao je kralj Đuro VI. 1936. kada mu je stariji brat Eduard VIII. abdicirao kako bi se oženio dvostruko razvedenom Amerikankom Wallis Simpson.

Tako je princeza Lilibet postala prestolonasljednicom.  Dok su njemačke bombe u Drugom svjetskom ratu pljuštale po Londonu, ona je s mlađom sestrom Margaret bila evakuirana u Windsor.

U dobi od 19 godina postala je vojna mehaničarka i vozačica, osvojivši simpatije Britanaca. S 21 godinom udala se za Philipa Mountbattena, sina grčkog princa, na svečanosti koja je donijela dašak glamura u vrijeme oskudice u poslijeratnoj Britaniji.

Par je bio u posjetu Keniji kada je 6. veljače 1952. stigla vijest da joj je umro otac, čime je ona automatski postala novom vladaricom.

Odmah se vratila u Britaniju i 2. lipnja 1953. okrunjena je za kraljicu Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, Pakistana i Cejlona (današnja Šri Lanka). Do smrti je bila kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i još 14 zemalja Commonwealtha.

S osjećajem za dužnost koji joj je usađen od djetinjstva, kraljica je obavljala stotine zadaća svake godine, od prijema za strane dostojanstvenike do dodjela civilnih i vojnih počasti te kraljevskih posjeta širom svijeta.

Novi britanski kralj je Charles

Novi britanski kralj je Charles, čovjek koji je najdulje čekao na tron u povijesti monarhije stare tisuću godina.

Charlesovi štovatelji vjeruju da mu će njegova mudrost, promišljenost i zalaganje za zaštitu okoliša priskrbiti javnu podršku kakvu zaslužuje.

Charles Philip Arthur George, donedavni princ od Walesa, princ od Škotske, vojvoda od Cornwalla, vojvoda od Rothesaya, grof od Carricka, baron od Renfrewa, grof od Chestera i lord od Otoka, rođen je u Buckinghamskoj palači 14. studenoga 1948.

Bile su mu četiri godine kada mu je umro djed Đuro VI., a majka mu naslijedila tron. Godinu poslije u društvu bake i tetke, pokojne princeze Margarete, gledao je majčinu krundibu.

Prezirao je svoju školu Gordonstoun u zabačenom dijelu Škotske koju je pohađao i njegov otac, ali je zato bio prvi prestolonasljednik s diplomom s Cambridgea.

Za princa od Walesa službeno je proglašen na svečanosti 1969. godine i najdulje je čekao na tron od ijednog britanskog prestolonasljednika u povijesti.

Njegovi kritičari, pa čak i neki monarhisti koji misle da je Charles loš izdanak kuće Windsor, kažu da je i tako bilo i bolje.

Gs Press / index.hr