Izbjeglice iz Ukrajine i dalje pristižu u države EU pa tako i u Hrvatsku. Jedan od triju Prihvatnih centara formiran je u Gospiću i kroz njega je do danas prošlo gotovo 600 žena i djece. Od samih početaka izbjegličkog vala djeca iz Ukrajine uključena su u hrvatski obrazovni sustav. Potvrdio nam je to i ravnatelj gospićke OŠ „dr. Jure Turić“ Ivica Radošević.

-Trenutno našu školu pohađaju 22 ukrajinska učenika, smještenih od 1. do 7. razreda. Od danas počinje ciklus od 70 nastavnih sati učenja hrvatskog jezika, po dva sata dnevno. Treba reći kako su ta djeca odlično uklopljena u novu sredinu i već se postupno integriraju u naš školski sustav. Bez iznimke su to odlično odgojena djeca pa s njima nemaju nikakvih problema učitelji niti gospićka djeca. Osim toga ukrajinska djeca se u školi odlično snalaze, brzo uče i s te strane nemamo nikakvih poteškoća, istaknuo je ravnatelj Ivica Radošević.

Budući se ratna situacija u Ukrajini ne smiruje, već se najavljuju nove vojne ofenzive, sasvim je izvjesno kako će se broj izbjeglica u gospićkom Prihvatnom centru i dalje povećavati.

Gs Press