PREMIJER Plenković dao je izjavu u Petrinji, gradu najteže pogođenom silovitim potresom.

“Najveći dio centra Petrinje je na temelju prvih procjena u crvenom, velika većina tih zgrada više nije upotrebljiva. Dogovorili smo da će Damir Trut koordinirati pomoć i potporu Petrinji, tu je i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj. Spremno je 500 mjesta u vojarni za ljude koji ne mogu biti u svojim kućama. Kontaktiran je i Zagreb i Karlovačka županija. Namjera je da svi koji ne mogu u svoje kuće da se jave, nitko ne smije biti večeras bez krova nad glavom”, rekao je Plenković.

Najavio je i da će nakon razgovora s ministrom financija Zdravkom Marićem osigurati da se omogući više od 20 milijuna kuna, koliko je danas osigurano.

“Petrinja u odnosu na jučer nije isti grad”

“Ovo je velika šteta i velik potres, nadamo se da neće biti dodatnih. Moramo prvo osigurati privremeni smještaj za ljude pogođene potresom, Petrinja u odnosu na jučer nije isti grad. Sad idemo u Sisak, bolnica je stradala. Nećemo zaboraviti ni mala mjesta, imamo informacija da je srušeno nekoliko kuća u manjim mjestima. Svi su maksimalno angažirani, situacija je ozbiljna”, rekao je.

“Ova godina nosi nam tragediju za tragedijom”, rekao je Plenković i najavio ukidanje propusnica u cijeloj zemlji.

“Ne želimo sada ljudima stvarati nikakve administrativne zapreke, ali molim ljude da ostanu odgovorni”, rekao je.

Policija: Ukidamo kontrolne punktove među županijama

Policija je odmah potom na Twitteru objavila da se ukidaju kontrolni punktovi između županija.

“Policija diljem RH ukida kontrolne punktove među županijama. Sustav epropusnice je suspendiran. Pridržavajte se epidemioloških mjera, smanjite brzinu kretanja vozila i ne žurite. Sigurno do vaših odredišta”, objavila je policija na Twitteru.

Gs Press / index.hr