U Zagreb pao izviđački dron iz Ukrajine?

0

Snažan prasak odjeknuo je Zagrebom oko 23 sata i uznemirio brojne građane. Iako su mnogi zbog podrhtavanja tla na prvu pomislili da je riječ o novom potresu, on ipak nije zabilježen. Naime, u Jarunskoj ulici otvorio se krater zbog udara nepoznatog predmeta. Objekt još uvijek nije službeno identificiran, no Tyler Rogoway, urednik portala The War Zone, tvrdi kako je riječ o izviđačkom dronu.

– Neki su rekli da se radi o avionu koji se srušio i da su u blizini viđeni padobrani, drugi su rekli da je riječ o projektilu. Nakon pomnog ispitivanja vizualnih dokaza, The War Zone čvrsto vjeruje da se zapravo radilo o izviđačkom dronu Tu-141 “Strizh” koji se zacijelo pokvario i prešao preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja te u Hrvatsku iz Ukrajine – navodi autor te dodaje kako je Ukrajina posljednjih dana krenula puštati bespilotne letjelice iz sovjetskog doba, a da su oni jedini poznati operater tih dronova.

Kako navodi, svoju su sumnju da je riječ o dronu potvrdili kada su vidjeli jedno krilo objekta koje je uglavnom ostalo netaknuto.

– Činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa istovremeno je zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana – ističe Rogoway.

– Mislim da ljudi u Hrvatskoj još ne shvaćaju što je točno sletjelo u njihov grad. Bit će zanimljivo čuti što o tome kaže Ukrajina. Također, ovo postavlja neka ozbiljna pitanja spremnosti protuzračne obrane za zemlje NATO-a nad kojima je Tu-141 prelijetao – zaključuje.

Gs Press / vecernji.hr

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/u-zagreb-pao-izvidacki-dron-iz-ukrajine-cinjenica-da-je-tako-daleko-je-zbunjujuca-i-alarmantna-1569978?fbclid=IwAR38iC7dglwtUSqyXiH7YAfnt08-gcpmOfZwVYz37SgoTbK-rcsxgLlnK44 – www.vecernji.hr