Nižu se rekordno topli mjeseci, jedan za drugim. Temperature će ići preko 30 °C, a onda slijedi promjena – u utorak i u noći na srijedu pokoji pljusak i grmljavina te žuta kiša.

S početkom travnja stiglo je iznadprosječno toplo vrijeme, a čini se po temperaturama kao da je ljeto ove godine uranilo. Gotovo 30 °C očekuje se i u utorak, a diljem Hrvatske bit će iznadprosječno toplo te većinom sunčano, na zapadu zemlje prolazno s više oblaka. Puhat će slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu umjereno jugo, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Najniža temperatura zraka od 9 do 14, po gorskim kotlinama i malo niža, na Jadranu između 11 i 15 °C. Najviša dnevna od 25 °C do 30 °C, dok će duž obale i na otocima biti između 21 i 26 °C.

Nižu se rekordno topli mjeseci, jedan za drugim, zimu skoro da nismo niti osjetili. U Dalmaciji, tako i u Splitu, mnogi već uživaju u kupajući se u moru. I Jadran bilježi trend zagrijavanja i rasta temperature, barem na onom površinskom dijelu.

– Ovo je rekordan dio travnja otkad postoje mjerenja. A to se može očekivati i dalje jer El Niño i dalje traje, a plinovi staklenika koje čovjek proizvodi ne opadaju značajno. I dalje se betonira, asfaltira, postoje ratovi, eksplozije – rekao je za HRT prof. dr. sc. Branko Grisogono.

 

El Niño je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra, a karakterizira se povišenjem temperatura površinske vode na istočnom Pacifiku, što dovodi do promjena u globalnim atmosferskim uzorcima. On također utječe i na klimu diljem svijeta, rezultirajući ekstremnim vremenskim uvjetima poput obilnih kiša, suša, poplava ili požara.

Žuta kiša, pljusak i grmljavina: Past će i temperature

Vremenska situacija nad Europom pod utjecajem je duboke ciklone sa središtem sjeverno od Velike Britanije i pritjecanja toplog saharskog zraka nad zapadnu Europu. Afrički zrak nad zapadnu Europu donosi znatne količine saharskog pijeska koji će od utorka zamutiti i atmosferu nad našim krajevima.

U ponedjeljak navečer u najzapadnijim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu naoblačenje sa zapada povezano uz približavanje fronte koja će se glavninom premještati sjevernije od Alpa, a u našim krajevima moguć je u utorak i u noći na srijedu pokoji pljusak i grmljavina. U utorak i srijedu neka vas ne iznenadi kiša koja će ponovo biti žute boje, prognozira Bojan Lipovšćak, meteorolog N1 televizije. Prolaz oslabljene fronte pratit će manji pad temperature zraka te će temperature biti za tri do pet stupnjeva niže od današnjih. Promjenu vremena uz obilnije oborine, pad temperature i nestabilnosti u obliku grmljavinskih pljuskova možemo najaviti u izbornom tjednu.

Gs Press / 24sata.hr