U Štikadi kod Gračaca vukovi zaklali 87 ovaca!

0

Jutros je na Facebook stranici Hrvatski krški pašnjaci osvanuo tekst o rekordnom masakru vučjeg čopora nad ovcama u Lici. Vukovi su noćas u selu Štikada nadomak Gračaca preskočili zaštitnu ogradu, provalili u štalu i započeli klanje koje je završilo crnim rekordom: zaklali su 87 ovaca i janjaca! Vukovi u Lici i Dalmaciji svake godine načine štete stočarima. To su obično manja stada ili pojedinačni slučajevi jer vukove otjeraju ovčarski psi. Ovo puta psi su pobjegli pa je vučji čopor započeo gozbu koja je potrajala nekoliko sati na imanju OPG Đekić-Đeki.Pri tome su vukovi pojeli jedva nekoliko kilograma mesa zaklanih ovaca.

Stočari su ojađeni jer znaju iz iskustva da će država za sve okriviti pse lutalice ili im isplatiti minimalnu štetu.

-Država koja zaista želi biti samodostatna u proizvodnji hrane ne bi smjela štititi vuka nego poljoprivrednike!!! Sve zemlje koje se bave ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom su dozvolile odstrel vuka a neke su ga odstranile sa svojih teritorija. Da se ovakvo nešto desilo u Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji, stočari bi bili na ulicama a usmrćene ovce ispred Ministarstva i Vlade. Postali smo zemlja sa što manje stanovnika, a sve više i više vukova, ističe se na stranici Hrvatski krški pašnjaci.

Štete od vukova se tek zbrajaju

Tražeći pokoju informaciju više u svezi vujčeg masakra u Štikade kontaktiralli smo vlasnika stada Željka Đekića. Pojasnio nam je detalje vezane uz ovu vučju gozbu.

-Imam  227 ovaca i janjaca. Vukovi su zaklali 87 grla, mnoge su teško ozlijeđene ili su se razbježale. To nije konačna šteta jer će mnoge nagnječene ovce u općem stampedu ići na prisilno klanje. Osim toga, nagnječene su i mnoge bređe ovce koje sada kote mrtvu janjad. Još treba sačekati koji dan da bi se znala ukupna šteta. Tijela mrtve stoke preuzela je tvrtka „Proteinka“ koja ih prerađuje u hranu za životinje, govori nam Željko, dodajući kako vukovi nisu najveći problem s kojim se susreće.

-Najveći problem ličkih ovčara su lisice. Zvuči  nevjerojatno, ali u bližoj okolici Deringaja i Štikade  ih obitava barem stotinjak i više. Stalno ih viđamo. Kada se daleko od štale ovca ojanji, lisica lako zgrabi  tek okoćeno janje i odnese ga. Lisice se stalno vrzmaju oko stada ovaca i zbog brojnosti ih je teško otjerati, rekao nam je Željko Đekić-Đeki.

Broj vukova je prema tvrdnjama lovaca i struke daleko manji. Pretpostavlja se kako na tom području stalno obitava čopor od šest odraslih jedinki.

Gs Press