U SRBIJI su počeli predsjednički i parlamentarni izbori na kojima se, po istraživanjima javnog mišljenja, očekuje da šef države Aleksandar Vučić osvoji drugi uzastopni mandat, a njegova Srpska napredna stranka (SNS) započne drugo deseljeće vlasti.

Birališta su otvorena u sedam sati, a nešto više od 6.5 milijuna birača odlučivat će o osmero predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u utrci za 250 zastupničkih mandata u državnom parlamentu.

Istodobno s predsjedničkim i parlamentarnim izborima, novu vlast danas bira i oko 1.6 milijuna Beograđana, a oporba se s mnogo više optimizma nada da bi Vučiću i SNS-u mogli pomrsiti konce upravo u srbijanskoj prijestolnici.

U utrci je ukupno 12 izbornih lista, a nadmeću se za 110 mandata u Skupštini grada, čiji vijećnici poslije konstitutivne sjednice većinom glasova biraju gradonačelnika.

Osim Beograda, o lokalnoj vlasti glasat će se u još 12 gradova i općina u Srbiji.

Vučić: Obožavam hrvatske medije, kad god me napadnu…

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon glasanja na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji novinarima rekao da su “strašno uspaničeni”.

“Obožavam hrvatske medije. Kad god me vi napadnete podignete mi moral do takvih razmjera da mogu raditi, umjesto 12 sati, 20 sati dnevno. Molim vas da to činite i ubuduće.”

Tučnjava na biračkom mjestu u Novom Pazaru

Otvorena su apsolutno sva biračka mjesta, osim jednog u Novom Pazaru. Došlo je do tučnjave, a kad se riješi problem to biračko mjesto će biti otvoreno.

Kolone automobila i autobusi s biračima krenuli s Kosova

Za glasanje na izborima jutros oko sedam sati krenule su kolone automobila s Kosova. Na prijelazu Jarinje već je velika kolona vozila i autobusa kojima su Srbi sa sjevera Kosova krenuli na glasanje.

Za oko 100.000 birača s Kosova glasanje na izborima bit će omogućeno u najbližim općinama središnje Srbije – Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju.

Ankete predviđaju pobjedu Vučića u prvom krugu

Ankete provedene u završnici izborne kampanje ukazuju da bi Vučić, izađe li više od polovice ukupno 6.5 milijuna upisanih birača, u prvom krugu osvojio drugi uzastopni predsjednički mandat s oko 60 posto osvojenih glasova.

Istraživanja predviđaju da bi SNS i koalicijski partneri u konačnom zbroju glasova mogli dobiti 63 posto, što bi im osiguralo uvjerljivu većinu u parlamentu.

Tko su protukandidati?

Od sedmero Vučićevih protukandidata najbolje plasirani u anketama je umirovljeni general Zdravko Ponoš, kojeg je kandidirala koalicija stranaka centra, desnog centra, građanskih pokreta i sindikata Ujedinjeni za pobjedu Srbije, a za njega bi glasalo približno 19 posto birača, što je postotak opredijeljenih i za parlamentarnu listu te vodeće oporbene koalicije.

Ostali predsjednički kandidati su Biljana Stojković iz zeleno-lijeve koalicije Moramo te niz manje ili više desnih kandidata. Tu su predsjednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović, predsjednik ekstremno pravoslavnog pokreta Dveri Boško Obradović, predstavnica koalicije Suverenisti Branka Stamenković i predsjednik Srpske desnice Miša Vacić.

Gs press / index.hr