U župi Gospe Karmelske u Smiljanu održan je pod geslom “Na Tvoju riječ, bacit ću mrežu“ susret mladih Gospićko-senjske biskupije, uz sudjelovanje više stotina mladih u rasponu od 14 do 35 godina. Bila je to prigoda da se mladi vjernici okupe na jednom mjestu zajedno s biskupom mons. Zdenkom Križićem i mnogobrojnim svećenstvom. Pri tome su se družili se, promišljali o vlastitom poslanju i se bolje upoznali. Susret će započeo Križnim putem na obližnje brdo Krčmar, vidikovac i poučnu stazu, omiljeno izletište ovog dijela Like. Potom je mlade hodočasnike u župnom dvoru dočekao izvrsni lovački kotlić.

Potom u župnoj crkvi Svete Gospe Karmelske nije bilo mjesta za sve koji su željeli svjedočiti svetoj koncelebriranoj misi koju je ovom prigodom predvodio mons. Zdenko Križić. U propovjedi je mons. Križić je naglasio presudnu važnost okupljanja i druženja mladih vjernika.

-Treba naglasiti da ovakvi susreti omogućavaju veće povezivanje mladih iz različitih dijelova ove biskupije koji se nemaju priliku u drugim kontekstima susresti i upoznati, kako bi zajedno razmijenili iskustva, ideje, promišljali ali i bodrili se te jedni druge poticali za još gorljiviji angažman u svojim župama i kao priprava za Susret hrvatske katoličke mladeži kojemu će Gospić i Gospićko-senjska biskupija biti domaćin u svibnju 2024. godine.

Na poseban način Crkva je uvijek računala na mlade, na njihov mladenački entuzijazam, na njihovu čistu i iskrenu zaljubljenost u Gospodina i stoga Crkva veliki dio svoga angažmana ulaže upravo u pastoral mladih. Jedan od temeljnih programa svih pastorala mladih su upravo ovakvi susreti mladih koji se održavaju na četiri razine: svjetskoj, nacionalnoj, biskupijskoj i župnoj, naglasio je mons. Zdenko Križić koji će uskoro napustiti Gospićko-senjsku biskupiju.

Ovaj susret se dogodio u organizaciji povjernika za pastoral mladih vlč. Josipa Tomljanovića i preč. Mišela Grgurića, povjerenika za pastoral duhovnih zvanja. Okupljeni mladi vjernici su preostali dio dana proveli u zabavnom programu na više punktova za njihovo održavanje, a s njima su cijelo vrijeme bile časne sestre, pripadnice Družbe sestara Presvetog srca Isusova. Svi sudionici današnjeg susreta izrazili su želju za učestalinim okupljanjima mladih vjernika.

Gs Press