Jučer je u Senju organiziran obilazak važnog projekta obnove infrastrukture, koji se odnosi na državnu cestu DC 8.

U obilasku su sudjelovali župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović, predstavnik Hrvatskih cesta Dujo Došen i predstavnici izvođača radova, tvrtke Strabag d.o.o. iz Zagreba. Ovaj projekt, vrednovan na 1,93 milijuna eura, obuhvaća zamjenu vodoopskrbnog cjevovoda i fekalnog kolektora te izvanredno održavanje ceste.

Projekt predviđa obnovu Ulice Stara cesta kroz grad Senj u duljini od 1340 metara, uključujući i dio od spoja Ulice Stara cesta s državnom cestom DC 23 i DC 8 do novog priključka na kružni tok na lokaciji Trbušnjak. Ukupna duljina obnove kolnika na državnoj cesti DC 8 iznosi 630 metara.

U sklopu obnove predviđena je i modernizacija prometne signalizacije, kao i obnova kolektorske oborinske odvodnje, što će riješiti problem plavljenja kolnika i izlijevanja vode s okolnih površina na kolnik Stare ceste. Također, planira se obnoviti i proširiti pješačke staze kako bi se povećala sigurnost pješaka i drugih sudionika u prometu.

Osim ovih radova, u travnju su započeli i radovi na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda i fekalnog kolektora u sklopu izvanrednog održavanja državne ceste DC 23, istočni ulaz u grad Senj. Zahvat obuhvaća duljinu od 1,5 kilometra, s investicijom vrijednom preko 4 milijuna eura, a radovi bi trebali biti završeni do kraja 2024. godine.

Značajan dio obilaska bio je posvećen i gradskom bedemu uz Staru cestu, koji se proteže u duljini od 250 metara. Ovaj povijesni bedem uključuje tri drevne kule, koje već stoljećima dominiraju pejzažom. Cilj je osloboditi vizure bedema i naglasiti monumentalnost zidina, što će biti popraćeno modernom rasvjetom koja će omogućiti mijenjanje intenziteta osvjetljenja i scenografije u različitim bojama. Cijeli dio uz Staru cestu bit će pretvoren u šetnicu s info panelima koji će pružiti osnovne informacije o gradskim zidinama, nudeći posjetiteljima mjesto za odmor i uživanje u povijesnom okruženju.

Gs Press