U ponedjeljak kreće škola, online svi osim nižih razreda i maturanata

0

MINISTAR obrazovanja Radovan Fuchs održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio kako će se nastava održavati na početku drugog polugodišta.

U školama će nastavu pratiti učenici od 1. do 4. razreda i maturanti, ostali online

“Na Nacionalnom stožeru smo iskomunicirali ono za početak nastave. Generalni stav je da nastava za učenike do 4. razreda počinje licem u lice, dakle oni idu u školu, kao i učenici 4. razreda srednjih škola iz potreba bolje pripreme državne mature koja se na cijelom teritoriju Hrvatske provodi u isto vrijeme, kako ne bi bilo hendikepiranih u smislu stjecanja znanja”, rekao je Fuchs dodajući da će završni razredi ići po pojačanim epidemiološkim mjerama.

“Završni razredi srednjih škola će ići po pojačanim mjerama, moći će se osigurati distanca. Od prvog do trećeg će ići online. S time mislimo da smo itekako smanjili moguće širenje epidemije i da početkom polugodišta nećemo narušiti optimističke trendove u incidenciji novozaraženih. Vjerujem da će svi uskoro biti u školama, zbog opreza idemo s ovakvim pristupom”, rekao je.

Kazao je i da je, kada je riječ o Zagrebu, “dobio uvjeravanja od Poglavarstva da će opasni dijelovi zgrada u centru zgrada biti sanirani, a tamo gdje to ne bude do kraja moguće riješit će se s posebnim skelama ispod kojih se sigurno može prolaziti”.

Još nije sve definirano za potresom pogođeno područje

“Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, odnosno onog dijela koji je stradao u potresu, još uvijek razgovaramo s lokalnim tijelima je li moguće izvoditi nastavu na ovaj način ili će biti potrebno u nekim školama osigurati odgodu početka nastave”, rekao je Fuchs koji je kazao i kako će prvi ili drugi dan biti održana protupotresna vježba te da bi bilo dobro da se djeci koja dođu u školu pruži psihološka pomoć.

“Nema razloga da u ostalim školama gdje nije zahvaćeno ovom katastrofom škola ne krene kao u ostalom području Republike Hrvatske”, dodao je Fuchs.

“Ne bi bilo dobro da se nastavi s komunikacijom da su djeca superširitelji”

Kazao je kako nije dobro da se govori da su djeca superširitelji koronavirusa.

“Ne bi bilo dobro da se nastavi s komuniciranjem prema van, ma od koga to išlo, da su djeca nekakvi superširitelji. Ne treba dodatno gurati na njihova mala pleća nekakav možebitni osjećaj krivice da ako je netko obolio u obitelji da su oni krivi”, kaže Fuchs.

Ponovio je kako učenici četvrtih razreda srednje škole već od ponedjeljka fizički idu u školu da bi se državna matura normalno provela.

Pokrit će se troškovi smještaja za učenike i studente s pogođenih područja.

“Potaknuto primjerom jednog sveučilišta koje je to već učinilo, Ministarstvo je u sve studentske i đačke domove uputilo dopis da će za sve studente i učenike koji dolaze s potresom zahvaćenih područja preuzeti plaćanje troškova onog dijela participacije koje oni inače plaćaju za učenički i studentski smještaj. “Sveučilišta neka razmisle o tome da studente s ovih područja oslobode onog dijela plaćanja ukoliko nisu ispunili ECTS bodove. Gotovo sva su odgovorila i mislim da će se svi odreći toga koji je na ukupan broj studenata s tog područja zanemariv”, rekao je Fuchs.

Novinari su ga pitali bi se svi učenici mogli vratiti u škole.

“Morao bih baciti grah da znam kako će se razvijati epidemiološka situacija, ali nadam se vrlo brzo. To će biti sigurno jedna od prvih mjera koje će se popuštati”, kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Rekao je još da je nešto više od tisuću učenika s područja Petrinje i Siska napustilo je to područja te da oni sigurno neće pohađati nastavu gdje su je ranije pohađali te da će se za oko 460 učenika koji imaju problem s internetom osigurati SIM kartice.

Gs Press / index.hr